Το μενού της οικονομικής κρίσης. Τι πρέπει να έχει το ψυγείο
Μπορεί σε εποχή οικονομικής κρίσης να έχουμε περιορίσει στα αναγκαία τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και το μανάβικο, δεν υπάρχει όμως λόγος να περιορίσουμε και τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας.
Συμβουλές για τη διατροφή της οικονομικής κρίσης δίνει η κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Κάλλια Γιαννιτσοπούλου:
1.Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι πιο οικονομικά και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα λαχανικά και τα φρούτα θερμοκηπίου ή εισαγωγής.
2.Αν πάλι, νομίζετε ότι κάποια φρέσκια τροφή είναι ιδίαιτερα ακριβή, προτιμήστε να την καταναλώσετε σε μορφή κατεψυγμένου προϊόντος. Μπορεί η θρεπτική της αξία να είναι υποδεέστερη, όμως θα πάρετε κάποια θρεπτικά συστατικά και θα γλιτώσετε και χρήματα.
3.Τα προϊόντα που πρέπει να έχετε στο ντουλάπι είναι το ρύζι και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, τα οποία μπορούν να σνοδεύουν το καθημερινό μενού.
4.Επιλέξτε ένα καλό κομμάτι κόκκινου κρέατος, το πολύ μέχρι 10 ευρώ το κιλό και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα, για να προσεγγίσετε και το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που προτείνει την κατανάλωση 120 γραμ. κόκκινου κρέατος σε μηνιαία βάση.
5. Η κατανάλωση κοτόπουλου ή γαλοπούλας μια φορά την εβδομάδα είναι επίσης μία οικονομική αλλά παράλληλα και υγιεινή λύση.
6.Αγαπήστε τα μικρά ψάρια που είναι πολύ πιο φθηνά και πολύ υγιεινά, όπως για παράδειγμα οι σαρδέλλες (που είναι και πλούσιες σε ω-3) ή ο γάβρος ή η τσιπούρα ιχθυοτροφείου τα οποία προσεγγίζουν τα 3-7ευρώ το κιλό και μπορούν να καταναλωθούν 1-2 φορές την εβδομάδα. Για όσους δεν επιλέγουν το μαγείρεμα ψαριών λόγω χρόνου, η επιλογή του τόνου κονσέρβας ναι μεν είναι θρεπτικά υποδεέστερη, ωστόσο καλύτερη από το να μη βάζουν καθόλου το ψάρι στη διατροφή τους.
7. Η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα αποτελεί μια οικονομική αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, καθώς τα όσπρια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και πρωτείνη.
8. Προκειμένου να μειώσετε το κοστολόγιο της διατροφής σας περιορίστε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων, τα οποία αφενός στοιχίζουν αρκετά και αφετέρου είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Για ενδιάμεσα σνακ επιλέξετε φυσικές τροφές, όπως φρούτα ή γιαούρτι ή γάλα 0-1,5% λιπαρά.