Όσπρια: μία πρωτεινούχα και αντικαρκινική τροφή
Ιδιαίτερα πρωτεινούχα, αλλά και μεαντικαρκινική δράση είναι τα όσπρια, τα οποία μόνο ταπεινή τροφή δεν μπορεί ναχαρακτηριστεί.
Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή, πυκνήσε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες πουπεριέχουν, αν και είναι κατώτερες σε βιολογική αξία από αυτές τουκρέατος, είναι πολύ ανώτερες από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Τα όσπριαπεριέχουν επίσης υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και γι’ αυτό το λόγοθεωρούνται τρόφιμα επιλογής για καλή υγεία ακόμα και για τους διαβητικούς.
Εκτός όλων αυτών των συστατικών, τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Βκαι Ε, σε άλατα σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και ασβεστίου, καθώς επίσηςκαι σε διαιτητικές ίνες.
Η μεγάλη ποσότητα και η ανυπέρβλητη ποιότητα των διαιτητικών ινών των οσπρίων,βοηθούν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη μείωση τωνεπιπέδων της χοληστερόλης, στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, καθώς και πολλώνμορφών καρκίνου.
Ιδιαίτερα για το θέμα του καρκίνου, οι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουντα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης οσπρίωνέναντι του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου σε διάφορους ιστούς είναι πάραπολλές.
Το τελευταίο συμπέρασμα της μεγάληςπολυκεντρικής μελέτης EPIC ότι η «προσήλωση» σε αυτό που ονομάζεται μεσογειακόμοντέλο διατροφής, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ρίσκο για εμφάνισηκαρκίνου, αναδεικνύει σε όλο τους το μεγαλείο, την διατροφική δυναμική τωνοσπρίων.
Επίσης, πρόσφατες ιατρικές έρευνες μιλούν για προστασία του παχέος εντέρου απότην κατανάλωση οσπρίων.
Τα φασόλια ειδικότερα, περιέχουν μεγάληποσότητα από υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν χωνεύονται αλλά υφίστανται μιαδιαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας σειράςλιπαρών οξέων, όπως είναι το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ, ταοποία όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία της έρευνας, επιδρούν χημειοπροληπτικά στηνεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.