Ο καφές και η μπύρα καθορίζουν τη διάρκεια της ζωής
Οι επιλογές μας στονκαφέ και τη μπύρα δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και τα γονίδιά μας!
Οι επιλογές μας στονκαφέ και τη μπύρα δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και τα γονίδιά μας!
Σύμφωνα μεερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η καφεΐνη και η αιθανόλη καθορίζουντις ιδιότητες των κυττάρων και επηρεάζουν τη γήρανση και την εκδήλωση σοβαρώνασθενειών. Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν καινοτόμες μεθόδους μεστόχο την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και την καταπολέμηση κάθεπαράγοντα κινδύνου.
Οι ερευνητέςήθελαν να μελετήσουν ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τα τμήματα τουDNA που προκαλούν τηγήρανση (τελομερή). Για το σκοπό αυτό, καλλιέργησαν ένα τύπο μύκητα που έχεικοινές ιδιότητες με τον άνθρωπο σε επίπεδο γονιδίων.
Στη συνέχεια,έφεραν το μύκητα σε επαφή με δώδεκα διαφορετικά στοιχεία, όπως η θερμοκρασία,το pH, χημικές ουσίες καιφάρμακα. Από το σύνολο των ουσιών, ξεχώρισαν ο καφές και η μπύρα.
Οι ερευνητέςανακάλυψαν μάλιστα πώς ακριβώς επιδρούν οι δύο ουσίες στο μήκος των τελομερών. Ανκαι η καφεΐνη σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχει ένας εσπρέσσο μειώνει τομήκος των τελομερών, διάλυμα περιεκτικότητας 5-7% αλκοόλ έχει σαν αποτέλεσματην επιμήκυνση των τελομερών.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο έγκριτοεπιστημονικό περιοδικό PLoS Genetics .