Οι συνηθέστερες γενετικά τροποποιημένες τροφές
Πολλές από τις τροφέςπου καταναλώνουμε καθημερινά ανήκουν στην κατηγορία των Γενετικώς ΤροποποιημένωνΟργανισμών (GMO).
Πολλές από τις τροφέςπου καταναλώνουμε καθημερινά ανήκουν στην κατηγορία των Γενετικώς ΤροποποιημένωνΟργανισμών (GMO).
Στις ΗΠΑ και τονΚαναδά, ο νόμος δεν επιβάλλει τα προϊόντα αυτά να φέρουν σχετική ετικέτα,ωστόσο σε πολλές άλλες χώρες η παραγωγή και η κυκλοφορία των ΓΤΟ υπόκειται σεαυστηρούς κανονισμούς.
Οι κανονισμοί τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης υποδεικνύουν ότι τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα πρέπεινα διατίθενται στο κοινό με ειδική σήμανση. Ποιες είναι όμως οι τροφές που λαμβάνουνσυχνότερα τέτοιου είδους επεξεργασία;
1. Καλαμπόκι
Πολλοί παραγωγοίτροποποιούν το καλαμπόκι ώστε να είναι πιο ανθεκτικό στο παρασιτοκτόνο herbicideglyphosate.
2. Σόγια
Η τροποποίησηστοχεύει στην ενίσχυση της ποσότητας ελαϊκού οξέος, το οποίο βρίσκεται στοελαιόλαδο. Αυτό το λιπαρό οξύ έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της κακήςχοληστερόλης (LDL)
3. Κολοκύθι
Τα τροποποιημένακολοκύθια περιέχουν πρωτεΐνες που προστατεύουν από τους ιούς.
4. Γάλα
Προκειμένου ναενισχυθεί η παραγωγή γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι δίνουν στις αγελάδες την ορμόνη rBGH.Η ορμόνη είναι απαγορευμένη στην Ε.Ε., την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδίακαι την Αυστραλία.