Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα σούσι
Αν σας αρέσει το σούσι, τότε την επόμενη φορά που θα σαςέρθει η όρεξη να φάτε, ελέγξτε πρώτα την προέλευσή του, καθώς, σύμφωνα με μίανέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι, η κατανάλωσηορισμένων ειδών ίσως κρύβει κινδύνους για την υγεία.
Οι ερευνητές ζήτησαν, για τις ανάγκες της μελέτης, από 1.289εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την κατανάλωση ψαριών και σούσι,ενώ παράλληλα εξέτασαν δείγματα από το Νιου Τζέρσι, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο,για να καταγράψουν τα επίπεδα υδραργύρου σε αυτά.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το 92% των εθελοντών κατανάλωνανκατά μέσον όρο πέντε φορές ψάρια ή σούσι τον μήνα, με το 10% αυτών που έτρωγαντις μεγαλύτερες ποσότητες, να υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδαμεθυλυδραργύρου, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες νοητικές επιδόσεις καιαυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα υψηλή επίπεδα μεθυλυδραργύρου,είναι δυνατόν να υπερκαλύψουν τις θετικές επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέωντων ψαριών.
Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Rutgers έδειξαν ότι οι μεγάλοι τόνοι,όπως ο κυανόπτερος τόνος του Ατλαντικού, περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδαυδραργύρου, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν τα σούσι από χέλι, καβούρι, σολομόκαι φύκια.
Τέλος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια τωνΤροφίμων, ο πιο σημαντικός παράγοντας έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο στην Ευρώπη γιαόλες τις ηλικιακές ομάδες είναι η σάρκα ψαριών, όπως ο τόνος, η παλαμίδα, οξιφίας, η μουρούνα και ο λούτσος.