ΥΓΕΙΑ

Ψάρια στην εγκυμοσύνη και κίνδυνος αρθρίτιδας: Πώς συνδέονται

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να αυξάνει τον μετέπειτα κίνδυνο νεανικής αρθρίτιδας του παιδιού, ιδίως αν πρόκειται για λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ψάρια στην εγκυμοσύνη και κίνδυνος αρθρίτιδας: Πώς συνδέονται

«Δεν μπορούμε να προτρέψουμε τις εγκύους να μην καταναλώνουν ψάρια αποκλειστικά βάσει αυτής της μελέτης όσον αφορά τον κίνδυνο νεανικής αρθρίτιδας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη άλλες έρευνες που υπογραμμίζουν τις θετικές επιδράσεις της θαλάσσιας διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Vilde Øverlien Dåstøl, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο στη Νορβηγία.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με μια σουηδική μελέτη του 2019, η οποία διαπίστωσε έως και πενταπλάσιο κίνδυνο νεανικής αρθρίτιδας μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημείωσαν οι Νορβηγοί ερευνητές.

Για τη νέα μελέτη παρακολούθησαν περισσότερες από 73.800 Νορβηγίδες που έμειναν έγκυες μεταξύ 1999 και 2008. Μεταξύ των παιδιών που γέννησαν, καταγράφηκαν 218 περιπτώσεις νεανικής αρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο μιας άλλης μεγαλύτερης ερευνητικής προσπάθειας, οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Η μέση συνολική πρόσληψη ψαριών ανά εβδομάδα ήταν 218 γραμμάρια.

Δεν παρατηρήθηκαν σαφείς σχέσεις μεταξύ της νεανικής αρθρίτιδας και της συνολικής κατανάλωσης ψαριών ή της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια ασθενέστερη σχέση μεταξύ της νεανικής αρθρίτιδας και της υψηλής κατανάλωσης άπαχων ή ημιλιπαρών ψαριών όπως ο μπακαλιάρος ή η γλώσσα.

«Διαπιστώσαμε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης νεανικής αρθρίτιδας όταν η πρόσληψη ψαριών από τη μητέρα ξεπερνούσε τα 252 γραμμάρια άπαχου ή ημιλιπαρού ψαριού την εβδομάδα σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη, αλλά η επίδραση ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτή της σουηδικής μελέτης», δήλωσε η Øverlien Dåstøl.

Η προηγούμενη σουηδική μελέτη είχε επίσης εικάσει ότι ο αυξημένος κίνδυνος νεανικής αρθρίτιδας θα μπορούσε να οφείλεται στην αυξημένη έκθεση σε βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στα θαλασσινά.

Όμως η νέα νορβηγική μελέτη δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της εκτιμώμενης διατροφικής έκθεσης σε υδράργυρο από την πρόσληψη ψαριών από τις γυναίκες και του επακόλουθου κινδύνου των παιδιών τους για νεανική αρθρίτιδα.

«Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης ψαριών ή της εκτιμώμενης διατροφικής έκθεσης σε υδράργυρο και της νεανικής αρθρίτιδας», δήλωσε η Øverlien Dåstøl.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Ρευματολογίας στη Βιέννη.

Πηγή: healthday.com