Διατροφή: Έλλειψη φυτικών ινών και μεταβολικό σύνδρομο
Πρόσφατη μελέτηπου πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους έδειξε ότι η περιορισμένηκατανάλωση φυτικών ινών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων,παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής φλεγμονής.
Πρόσφατη μελέτηπου πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους έδειξε ότι η περιορισμένηκατανάλωση φυτικών ινών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων,παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής φλεγμονής.
Παράλληλα,διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες ποσότητεςφυτικών ινών από αυτές που συνιστά το Ινστιτούτο Ιατρικής.
«Τα αποτελέσματαυποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ινών ήταν κατά πολύ μικρότερη από τηνπροτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη», δήλωσε η ερευνήτρια Σέριλ Κλαρκ από τηνΙατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Οι γυναίκεςηλικίας 19-50 ετών πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως,ενώ οι άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας πρέπει να καταναλώνουν 38 γραμμάρια,σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου. Οι γυναίκες άνω των 50 πρέπει ναλαμβάνουν 21 γραμμάρια και οι άνδρες 30 γραμμάρια αντίστοιχα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκεστο American Journal of Medicine και έδειξε ότι η μέση ημερήσιαπρόσληψη φυτικών ινών στους συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσε τα 17 γραμμάρια σεημερήσια βάση, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Οι φυτικές ίνες δεν προστατεύουν μόνο τηνκαρδιά, αλλά παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και πρώιμου θανάτου.