ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σόγια: Η Δύση «αγκαλιάζει» ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν της Ανατολής

Ολοένα και συχνότερα καταναλούμενο τρόφιμο στην ευρωπαϊκήδιατροφή, αποτελεί πλέον η σόγια, με ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών.

Είναι ένα βασικό τρόφιμο για τους λαούς της Ανατολής και ηπαρατήρηση της επιστημονικής κοινότητας των Δυτικών κοινωνιών, αναφέρει, ότι οισυγκεκριμένοι λαοί, εμφανίζουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά υγείας. Αν κοιτάξεικανείς π.χ. την Ιαπωνία, θα δει ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωήςστο κόσμο με πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων και το ερώτημαπάντοτε ήταν, τι άραγε να κάνουν καλά;

Σόγια: Η Δύση «αγκαλιάζει» ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν της Ανατολής

Ολοένα και συχνότερα καταναλούμενο τρόφιμο στην ευρωπαϊκήδιατροφή, αποτελεί πλέον η σόγια, με ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών.

Είναι ένα βασικό τρόφιμο για τους λαούς της Ανατολής και ηπαρατήρηση της επιστημονικής κοινότητας των Δυτικών κοινωνιών, αναφέρει, ότι οισυγκεκριμένοι λαοί, εμφανίζουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά υγείας. Αν κοιτάξεικανείς π.χ. την Ιαπωνία, θα δει ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωήςστο κόσμο με πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων και το ερώτημαπάντοτε ήταν, τι άραγε να κάνουν καλά;

Ποια είναι όμως τα θετικά της σόγιας και γιατί οι Ανατολικοίλαοί που τη χρησιμοποιούν ως κύριο τρόφιμο από παιδική ηλικία έχουν πολύλιγότερα καρδιοαγγειακά;

Η σόγια, όπως αναφέρει ο Διευθυντής Β' ΚαρδιολογικήςΚλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δ. Ρίχτερ, είναι ένα πάρα-πάρα πολύ ενδιαφέροντρόφιμο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμαέχει μια πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα της σόγιαςσε πρωτεΐνες φτάνει τα επίπεδα του 35% με 40%. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν λάβεικανείς υπόψη πως δεν υπάρχει άλλο φυτικής προέλευσης τρόφιμο που να έχει τόσουψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Ως γενικό κανόνα θέτουμε ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος καιτου κρέατος είναι καλύτερες πρωτεΐνες, σημειώνει ο κ. Ρίχτερ και συνεχίζει:«Είναι καλύτερες πρωτεΐνες γιατί παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και έχουν τηνυψηλότερη βιολογική αξία. Οι φυτικές πρωτεΐνες ως γενικό κανόνα έχουμε ότιείναι υποδεέστερες. Η σόγια όμως ανάμεσα στις υποδεέστερες πρωτεΐνες έχει τηνυψηλότερη διατροφική αξία απ’ όλες τις φυτικής προέλευσης τροφές, μιαδιατροφική αξία η οποία προσεγγίζει, είναι σχεδόν παρόμοια με τη διατροφικήαξία του γάλακτος και του κρέατος.

Έχει όμως και δύο άλλες σημαντικές ιδιότητες.. Η μια είναιότι περιέχει λιπαρά μεν, αλλά περιέχει χαμηλή συχνότητα κεκορεσμένων λιπαρών,των κακών λιπαρών οξέων δηλαδή και έχει την ιδιαιτερότητα ότι περιέχει υψηλέςσυγκεντρώσεις δυο κατηγοριών λιπαρών οξέων, των ωμέγα 6 και ωμέγα 3. Τελευταίεςμελέτες τονίζουν ότι τροφές που έχουν τα μείγματα αυτών των λιπαρών οξέων,είναι αυτές που είναι πιο αποτελεσματικές όσον αναφορά την προστασία έναντι τωνκαρδιοαγγειακών παθήσεων. Άρα, έχουμε λοιπόν ένα τρόφιμο που έχει πολλές καικαλές πρωτεΐνες, ισάξιες αυτές των ζωικής προέλευσης τροφίμων, και ταυτόχροναέχει και μια πολύ καλή αναλογία δυο κρίσιμων λιπαρών οξέων τα οποίαπροστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, έχει δυο σημαντικέςιδιότητες, η μια είναι ότι δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά καιταυτόχρονα είναι «καλοί» υδατάνθρακες είτε μονοσακχαρίτες είτε φυτικές ίνες,και για τη σημασία των φυτικών ινών υπάρχουν πάρα - πάρα πολλά δεδομένα, καιεπίσης περιέχει και πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ένα εκ των οποίωνείναι το ασβέστιο. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τα παιδιά εμφανίσουν αλλεργίαστο αγελαδινό γάλα, που είναι η συνήθης μορφή κατανάλωσης, η εναλλακτική λύσηείναι γάλα σόγιας.