Αν την κάνετε σωστά, μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να αποδώσει τεράστια οφέλη!
Δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η κετογονική και η Paleo, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, ωστόσο ένας μικρός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων –και κυρίως «κακών» υδατανθράκων– μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία και να διευκολύνει την απώλεια των περιττών κιλών.
Οι υδατάνθρακες δεν είναι «εχθρός» της υγείας και της ζυγαριάς. Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και η πολύ χαμηλή πρόσληψή τους μακροπρόθεσμα προκαλεί συμπτώματα όπως η κόπωση, η κακή διάθεση και η έλλειψη συγκέντρωσης. Επομένως, δεν συνιστάται η υπερβολικά χαμηλή κατανάλωσή τους.
Ποια είναι λοιπόν η «επιτρεπόμενη» δόση υδατανθράκων στο πλαίσιο μιας δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες και ποιες θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στον οργανισμό μια τέτοια δίαιτα;
Χαμηλή θεωρείται η πρόσληψη υδατανθράκων μεταξύ 25 και 150 γραμμαρίων την ημέρα, ποσότητα που μεταφράζεται σε 100 έως 600 θερμίδες από υδατάνθρακες. Συγκριτικά, ένα σωματικά δραστήριο άτομο που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα λαμβάνει περίπου 225-325 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.
Όσο για τα οφέλη που έχει ο περιορισμός των υδατανθράκων, τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε πατώντας στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery!
1. Περισσότερα χρόνια ζωής: Αν βάλετε στόχο να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων στη διατροφή σας, μοιραία θα βγάλετε από τη ζωή σας τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες και πολλές θερμίδες. Τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα πρόχειρα γεύματα είναι μερικά τέτοια παραδείγματα. Για να διατηρηθεί η πρόσληψη υδατανθράκων σε χαμηλά επίπεδα, αυτοί θα πρέπει να προέρχονται από υγιεινές και θρεπτικές τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υπέδειξε ότι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων με άλλες, πιο υγιεινές, αποτελεί μια διατροφική συνήθεια που συμβάλλει στη μακροζωία.
Photo 2/4
2. Καλύτερη διαχείριση του σακχάρου: Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Pediatrics υπέδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που ακολούθησαν για δύο χρόνια μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κατάφεραν να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους και μάλιστα λαμβάνοντας μικρότερες δόσεις ινσουλίνης.
Photo 3/4
3. Ευκολότερη απώλεια βάρους: Πρόσφατη μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ έδειξε ότι μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους (περίπου κατά τέσσερα κιλά) σε σύγκριση με μια δίαιτα με λίγα λιπαρά σε διάστημα 12 μηνών. Οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται γρήγορα στον οργανισμό και μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα τα οποία, αν δεν χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια, αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους.
Photo 4/4
4. Λιγότερες φλεγμονές: Η διαδικασία μεταβολισμού των υδατανθράκων και η μαζική απελευθέρωση σακχάρων στο αίμα προωθεί την εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα. Σε βάθος χρόνου, η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε ευρύ φάσμα ασθενειών, από την καρδιοπάθεια και την αρθρίτιδα μέχρι τον καρκίνο. Επίσης, για τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των συμπτωμάτων τους.