Καρκίνος στο συκώτι: Ο παράγοντας που τον καθιστά θανατηφόρο
Ανανεώθηκε:
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος στο συκώτι είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, και υπολογίζεται ότι κοστίζει 788.000 ζωές σε ετήσια βάση.
Ο συγκεκριμένος καρκίνος προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 60 ετών, αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας λόγω κληρονομικότητας, ηπατίτιδας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ κ.ά. Είναι πιο συχνός στους άνδρες παρά τις γυναίκες και σε κάποιες χώρες μάλιστα η συχνότητα στους πρώτους είναι διπλάσια απ’ ό,τι στις δεύτερες.
Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί ενοχλήσεις και, όταν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως ήπια και όχι χαρακτηριστικά της πάθησης. Όταν ο καρκίνος προχωρήσει και αυξηθεί σε μέγεθος, τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανεξήγητη απώλεια βάρους, την απώλεια της όρεξης, τη ναυτία, τον εμετό, τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και της λευκής περιοχής των ματιών) και τον πόνο ή το πρήξιμο στην κοιλιά.
Πρόγνωση
Οι παράγοντες που καθορίζουν την πρόγνωση και το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο συκώτι είναι πρωτίστως το μέγεθος του όγκου, η παρουσία ή απουσία καρκινικών κυττάρων πέραν του αρχικού όγκου (μεταστάσεις) και η γενική υγεία του ασθενούς.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, ανεξαρτήτως του σταδίου του καρκίνου στο συκώτι, είναι αρκετά χαμηλό, περίπου 15%, λόγω της συχνής συνύπαρξης και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η κίρρωση.
Μεγάλες αποκλίσεις παρατηρούνται στις πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος περιορίζεται στο συκώτι το ποσοστό φτάνει το 28%, ενώ αν υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή ιστούς βρίσκεται στο 7% ή και χαμηλότερα.
«Κλειδί» η αιτιολογία του καρκίνου
Μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση CANCER της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναδεικνύει έναν άγνωστο μέχρι τώρα παράγοντα-κλειδί στον υπολογισμό του προσδόκιμου επιβίωσης από τον καρκίνο στο συκώτι.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο καρκίνος που αναπτύσσεται λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ είναι συχνά πιο θανατηφόρος συγκριτικά με καρκίνους που οφείλονται σε άλλες αιτίες.
Ο λόγος, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, είναι ότι ο σχετιζόμενος με το αλκοόλ καρκίνος στο συκώτι συχνά εντοπίζεται με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με καρκίνους που προκλήθηκαν, για παράδειγμα, σαν αποτέλεσμα της λοίμωξης από ηπατίτιδα, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος ή κάποιας κληρονομικής πάθησης (αιμοχρωμάτωση, νόσος του Γουίλσον κ.ά.).
Προκειμένου να εξετάσουν τον ρόλο του αλκοόλ στην εξέλιξη του καρκίνου στο συκώτι, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 5 έτη 894 ασθενείς που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο. Εξ αυτών, 582 (ποσοστό 65%) είχαν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, ενώ οι υπόλοιποι 312 (35%) όχι.
Μέσα στην πενταετία που διήρκησε η μελέτη έχασαν τη ζωή τους συνολικά 601 ασθενείς. Στην ομάδα ασθενών με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ διαπιστώθηκε πως οι καρκίνοι παρουσίαζαν μεγαλύτερη εξάπλωση και συνδυάζονταν με χειρότερη λειτουργία του ήπατος γενικότερα.
Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι στην ομάδα των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο 9,7 μήνες ενώ στην ομάδα των ασθενών με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ μόλις 5,7 μήνες.
Οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν ότι ο σχετιζόμενος με το αλκοόλ καρκίνος στο συκώτι συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση για τους ασθενείς συγκριτικά με καρκίνους που προκλήθηκαν από άλλες αιτίες.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα νέα ευρήματα καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση των μεθόδων προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου αλλά και των μεθόδων διαχείρισης της κατάχρησης αλκοόλ.
Δείτε κι αυτό:
Καρκίνος ήπατος: Τα 8 βασικά συμπτώματα & οι παράγοντες κινδύνου
Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι
Καρκίνος στο συκώτι: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο
Ο δείκτης μάζας σώματος στην εφηβεία «προβλέπει» μελλοντικά προβλήματα στο συκώτι