Ραπαμυκίνη: Είναι η ουσία που θα επιβραδύνει τη γήρανση; Ποιες παρενέργειες έχει
Η ραπαμυκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς για την πρόληψη της απόρριψης οργάνων στη διαδικασία μεταμόσχευσης, έχει τραβήξει το επιστημονικό ενδιαφέρον για τις πιθανές αντιγηραντικές της ιδιότητες.
Η έρευνα δείχνει ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρουτόμυγων και των ποντικών αναστέλλοντας το σύμπλεγμα mTOR 1, μια συγκεκριμένη συλλογή πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Δεν είναι σαφές αν το φάρμακο θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση.
«Ένα ποντίκι, προφανώς, δεν είναι άνθρωπος, αλλά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε αυτά τα προκλινικά ζωικά μοντέλα. Θέτει πραγματικά την αποδεικτική βάση ότι η γήρανση μπορεί να τροποποιηθεί με τη ραπαμυκίνη», δήλωσε ο Adam Konopka, επίκουρος καθηγητής γηριατρικής και γεροντολογίας που ερευνά τη ραπαμυκίνη στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
Σχεδόν κάθε είδος ζώου που έχει δοκιμαστεί με ραπαμυκίνη, μέχρι στιγμής έχει ζήσει περισσότερο, πρόσθεσε ο Konopka.
Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν σήμερα το φάρμακο εκτός συνταγογράφησης με την ελπίδα να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ή να μειώσουν τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
Ποια είναι η έρευνα για τη ραπαμυκίνη;
Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με το αν η ραπαμυκίνη μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία στους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι ερευνητές δοκιμάζουν το φάρμακο για διάφορους σκοπούς αντιγήρανσης.
Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια διερευνά αν η ραπαμυκίνη μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διερευνούν τη σχέση μεταξύ της ραπαμυκίνης και της περιοδοντικής νόσου.
«Η ομάδα μας και άλλοι πιστεύουν ότι η διαδικασία της γήρανσης θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια των ούλων», δήλωσε ο Jonathan An, επίκουρος καθηγητής επιστημών στοματικής υγείας και διδάσκων στο Ινστιτούτο Υγιούς Γήρανσης και Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Ο An, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη για την περιοδοντική νόσο, θέλει να μάθει πώς η ραπαμυκίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διαχειριστούν τη στοματική τους υγεία, δεδομένου ότι οι τρέχουσες θεραπείες για την ασθένεια των ούλων παραμένουν λίγο πολύ οι ίδιες, ανεξάρτητα από την ηλικία. Θα παρακολουθεί όμως και άλλες επιδράσεις που έχει το φάρμακο στους συμμετέχοντες.
«Ελπίζουμε να πάρουμε πολλά δεδομένα μόνο και μόνο για να δείξουμε τι κάνει η ραπαμυκίνη στους ανθρώπους, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι που πραγματικά λείπει τώρα. Ελπίζουμε να απαντήσουμε ταυτόχρονα σε πολλά ερωτήματα».
Είναι ασφαλής η λήψη ραπαμυκίνης;
Η ραπαμυκίνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα που λαμβάνουν μεταμόσχευση νεφρού, ώστε ο οργανισμός να μην απορρίψει το νέο όργανο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων λοιμώξεων και καρκίνων.
Άλλες παρενέργειες της ραπαμυκίνης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρίγη, πόνο στις αρθρώσεις, διάρροια ή ναυτία.
«Η πιο συνηθισμένη από αυτές που ακούω, είναι οι πληγές στο στόμα ή οι πληγές από καρκίνο που αναπτύσσονται», δήλωσε ο An.
Πρόσθεσε ότι οι υψηλές δόσεις προκαλούν πιο σοβαρές πληγές στο στόμα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν χαμηλότερες δόσεις -όπως οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται στην έρευνα που σχετίζεται με τη γήρανση- συνήθως δεν εμφανίζουν τις ίδιες παρενέργειες.
Θα σας βοηθήσει πραγματικά η ραπαμυκίνη να ζήσετε περισσότερο;
Παρά την έλλειψη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν ήδη ραπαμυκίνη για να ενισχύσουν τη μακροζωία. Μια πρόσφατη έρευνα σε 333 χρήστες ραπαμυκίνης διαπίστωσε ότι η αντιγήρανση ήταν ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έπαιρναν το φάρμακο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν επίσης ότι αισθάνονται πιο νέοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία από τότε που άρχισαν να παίρνουν ραπαμυκίνη.
Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά να μάθουν προτού μπορέσουν να πουν αν η ραπαμυκίνη παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.
«Ο κόσμος είναι πραγματικά ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες της ραπαμυκίνης, επειδή τα περισσότερα δεδομένα από τα ζώα είναι πραγματικά, πραγματικά ισχυρά», δήλωσε ο Konopka. «Τώρα βρισκόμαστε επιτέλους στο στάδιο όπου μεταφράζουμε αυτές τις πληροφορίες και τις δοκιμάζουμε σε ανθρώπους».
Η ραπαμυκίνη δείχνει πολλά υποσχόμενη στην επιβράδυνση της γήρανσης σε μελέτες σε ζώα, αλλά η έρευνα σε ανθρώπους είναι ακόμη περιορισμένη. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση κατά της γήρανσης.
Πηγή: verywellhealth