ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Σεπτέμβριος, μήνας πρόληψης του Αλτσχάιμερ - Οι 5 τροφές που θωρακίζουν τον εγκέφαλο

Σινάνη Αικατερίνη

Ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ και ένας ειδικός μοιράζεται μαζί μας τις τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να προλάβουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Σεπτέμβριος, μήνας πρόληψης του Αλτσχάιμερ - Οι 5 τροφές που θωρακίζουν τον εγκέφαλο

Γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να μάς βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να θωρακίσουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Τι πρέπει να τρώει όμως κάποιος για να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου του;

Ο ειδικός σε θέματα διατροφής Phil Bianchi, αποκαλύπτει τις τροφές που οξύνουν τις γνωστικές λειτουργίες και συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ξηροί καρποί

«Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών είναι γνωστό ότι ωφελεί τον εγκέφαλο. Η υπερτροφή συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, ενίσχυση της μνήμης, της μάθησης και της προσοχής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας του εγκεφάλου. Αποτελούν μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδη τροφή και ορισμένες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία».

Ελαιόλαδο

«Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία από τις πιο συχνές νευροεκφυλιστικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Έχει διαπιστωθεί ωστόσο, ότι τα ποσοστά της είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο στις μεσογειακές χώρες, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βασικού συστατικού στη δημοφιλή μεσογειακή διατροφή. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο που τόσοι πολλοί διατροφολόγοι "ορκίζονται" στη διατροφική αξία του! Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ελαιοκανθάλη παρεμβαίνει στη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που παρατηρείται σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας».

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

«Τα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται πηγή δύναμης για πολλά διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση λαχανικών είναι σημαντική, αλλά ένα μεγάλο όφελος από την ένταξή τους στη διατροφή σας είναι ότι μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει τη μνήμη, τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, το χρόνο νοητικής αντίδρασης και τη διάθεση. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά, καθώς και σε άλλα μέταλλα και βιταμίνες που βρίσκονται στα φυλλώδη λαχανικά. Απλές αλλαγές στη διατροφή, όπως το να προσθέσετε σπανάκι και λάχανο στα ζυμαρικά και τα smoothies, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ».

Σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου χρόνου αντίδρασης, της οπτικο-χωρικής αντίληψης και της ισχυρότερης μνήμης. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κάτι που με τη σειρά του ωφελεί τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Αυγά

«Τα αυγά προσφέρουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, από πλήρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και πολυάριθμες βιταμίνες, γι' αυτό και θεωρούνται υπερτροφή. Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, οι κρόκοι των αυγών αποτελούν καλή πηγή χολίνης, η οποία σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η διατήρηση της μνήμης και της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα αυγά είναι μια εύκολη τροφή που μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διατροφή, γι' αυτό και θεωρούνται πολυεργαλείο όσον αφορά τα οφέλη τους για την υγεία».

Πηγή: express.co.uk