ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι αντιρυτιδικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν και το... προσδόκιμο ζωής

Μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature καταδεικνύει ότι οι ουσίες που αμβλύνουν τις ρυτίδες, όπως το κολλαγόνο, μπορούν επίσης να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι αντιρυτιδικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν και το... προσδόκιμο ζωής

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συμπέραναν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη νεανική όψη και τα ευλύγιστα άκρα, σχετίζονται με τη μακροζωία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν μεθόδους που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την μακροζωία στο εργαστήριο, όπως ο θερμιδικός περιορισμός και η δραστική ουσία ραπαμυκίνη, στο σκουλήκι γένους Caenorhabditis elegans.

Όπως διαπίστωσαν, όσο αυξανόταν το προσδόκιμο ζωής του σκουληκιού τόσο αυξανόταν και η δραστηριότητα των γονιδίων που παράγουν κολλαγόνο και άλλα στοιχεία της εξω-κυτταρικής μήτρας, δηλαδή του πλαισίου του ικριώματος που υποστηρίζει τους ιστούς, τα όργανα και τα οστά του σώματος.

Είναι γνωστό, ότι οι δομές της εξω-κυτταρικής μήτρας φθίνουν με την πάροδο της ηλικίας.

«Οποιαδήποτε παρέμβαση μακροζωίας κι αν μελετήσαμε, είτε ήταν γενετική, είτε διατροφική ή φαρμακευτική, διαπιστώσαμε ότι αυξανόταν η έκφραση του κολλαγόνου και άλλων γονιδίων της εξω-κυτταρικής μήτρας και ενισχυόταν η αναδόμηση της τελευταίας» εξηγεί ο καθηγητής Κηθ Μπλακγουελ.

«Αν παρέμβουμε στην έκφραση των γονιδίων αυτών, τότε μπορούμε να επηρεάσουν και το προσδόκιμο ζωής. Και αν κάποια γονίδια υπερ-δραστηριοποιηθούν, τότε τουλάχιστον σε πειραματικό στάδιο μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή λίγο ακόμα», επισημαίνει.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι μπορεί το σκουλήκι Caenorhabditis elegans να «απέχει» πολύ από τον άνθρωπο, απεικονίζει ωστόσο αρκετά καλά την διαδικασία της γήρανσης των ανώτερων μορφών ζωής.