Ο ξηρός καρπός που μειώνει τη συστηματική φλεγμονή και προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου
Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια κατηγορία ξηρών καρπών έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς μειώνουν τη συστηματική φλεγμονή, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ελλαγιταννίνες, φυτικής προέλευσης πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια, έχει αποδειχθεί ότι μεταβολίζονται αποκλειστικά από το μικροβίωμα του εντέρου σε ένα ευρύ φάσμα αντιφλεγμονωδών μορίων που ονομάζονται ουρολιθίνες. Αυτές οι ουρολιθίνες συνδέονται με πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί ακόμη και να αναστέλλουν τον καρκίνο.
«Οι ελλαγιταννίνες στα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως διαπιστώσαμε στους ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετατροπή των ελλαγιταννινών από το έντερο σε έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα, την ουρολιθίνη Α», σύμφωνα με τον Daniel W. Rosenberg και τη διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.
Τα ευρήματα κλινικών δοκιμών της ομάδας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σχηματισμού ουρολιθίνης Α από το μικροβίωμα του εντέρου λόγω κατανάλωσης καρυδιών, έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων και μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν θετικά τα ανοσοποιητικά κύτταρα μέσα στους πολύποδες του παχέος εντέρου.
Στη δοκιμή συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Κάθε ένας από τους 39 συμμετέχοντες υποβλήθηκε σε εξετάσεις και κλήθηκε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που αναλύθηκε από διατροφολόγους.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να αποφύγουν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ελλαγιτανίνη για μια εβδομάδα, ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα ουρολιθίνης τους στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν, προτού αρχίσουν να καταναλώνουν καρύδια πλούσια σε ελλαγιτανίνη ως μέρος της στενά παρακολουθούμενης διατροφής τους.
Στο τέλος της μελέτης διάρκειας τριών εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα ουρολιθίνης Α στα ούρα των ασθενών συσχετίστηκαν με τα επίπεδα του πεπτιδίου YY στον ορό, μιας ενδιαφέρουσας πρωτεΐνης που έχει συσχετιστεί με την αναστολή του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Διαπιστώθηκαν επίσης μειωμένα επίπεδα διαφόρων δεικτών φλεγμονής που υπάρχουν στο αίμα, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς που εμφάνιζαν αυξημένο σχηματισμό ουρολιθινών από το μικροβίωμα του εντέρου τους.
Ο Ρόζενμπεργκ χρησιμοποίησε επίσης τεχνολογία χωρικής απεικόνισης υψηλής διάστασης που επέτρεψε στους ερευνητές να αναπτύξουν λεπτομερή εικόνα των άμεσων κυτταρικών αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό των πολυπόδων του παχέος εντέρου, οι οποίοι αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης στο τέλος της μελέτης των καρυδιών.
Αυτή η πρωτοποριακή απεικονιστική τεχνολογία, αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σχηματισμού ουρολιθίνης Α μετά την κατανάλωση καρυδιών, σχετίζονταν άμεσα με μειωμένα επίπεδα διαφόρων σημαντικών πρωτεϊνών που συχνά υπάρχουν στους πολύποδες, δείχνοντας για πρώτη φορά πώς η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να ενισχύσει άμεσα την υγεία του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η πρωτεΐνη βιμεντίνη, που συχνά συνδέεται με πιο προχωρημένες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου, ήταν σημαντικά μειωμένη στους ιστούς πολυπόδων που ελήφθησαν από ασθενείς που είχαν επίσης σχηματίσει τα υψηλότερα επίπεδα ουρολιθίνης Α από το μικροβίωμα του εντέρου τους.
Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσιεύσεις, τα καρύδια έχουν ευεργετικές και αντικαρκινικές επιδράσεις στο παχύ έντερο ποντικών που ήταν επιρρεπή στον καρκίνο.
«Η ουρολιθίνη Α έχει πολύ θετική επίδραση στη φλεγμονή και ίσως ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου», λέει ο Rosenberg. «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ουρολιθίνης του γενικού πληθυσμού στους ανθρώπους με το σωστό μικροβίωμα, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά διάφορους δείκτες φλεγμονής, ειδικά σε παχύσαρκους ασθενείς».
«Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις για τη διατροφική ένταξη ελλαγιτανινών καρυδιών για την πρόληψη του καρκίνου. Τα θρεπτικά συστατικά των καρυδιών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Υπάρχουν πολλά δυνητικά οφέλη από την κατανάλωση καρυδιών, ώστε το να τρώτε μια χούφτα κάθε μέρα, είναι πραγματικά κάτι θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα της υγεία σας», καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.