Ποια μυοσκελετική πάθηση προκαλούν τα αθλητικά σουτιέν
Τα αθλητικά σουτιέν είναι εξαιρετικά δημοφιλή στον κόσμο της υγείας και της άθλησης, με τη βιομηχανία σουτιέν να δίνει συχνά έμφαση στη «μείωση της αναπήδησης» ως βασικό δείκτη της απόδοσης ενός στηθόδεσμου.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ ωστόσο, δείχνει ότι τα σουτιέν υψηλής στήριξης που μειώνουν σημαντικά την αναπήδηση του στήθους θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα σουτιέν που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την αναπήδηση του στήθους κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα.
Ο Δρ. Chris Mills και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Ψυχολογίας, Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, χρησιμοποίησαν προηγμένα εργαλεία -καταγραφή κίνησης, πλατφόρμες δύναμης και έναν τρισδιάστατο σαρωτή επιφανειών- για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της κίνησης του στήθους στις περιστροφικές δυνάμεις της σπονδυλικής στήλης.
Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα μυοσκελετικό μοντέλο ολόκληρου του σώματος ειδικά για γυναίκες, η μελέτη εξέτασε πώς διαφορετικά επίπεδα στήριξης του στήθους επηρέασαν την κίνηση του κορμού, τις δυνάμεις του στήθους και τις ροπές της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ενώ τα αθλητικά σουτιέν είναι απαραίτητα για τη μείωση του πόνου στο στήθος κατά τη διάρκεια της άσκησης, η επίτευξη μείωσης της αναπήδησης κατά 100%, θα μπορούσε να αυξήσει ακούσια τη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης.
Οι προσομοιωμένες συνθήκες έδειξαν ότι τα σουτιέν που εξαλείφουν την κίνηση του στήθους, οδήγησαν σε υψηλότερες σπονδυλικές ροπές, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο οσφυαλγίας. Οι ερευνητές υπογράμμισαν τη σημασία της επίτευξης της βέλτιστης ισορροπίας στο σχεδιασμό του σουτιέν, δηλαδή μείωση της αναπήδησης του στήθους χωρίς υπερφόρτωση της σπονδυλικής στήλης.

Ο Δρ. Mills δήλωσε: «Ενώ ένα αθλητικό σουτιέν στήριξης είναι ζωτικής σημασίας για άνεση κατά τη διάρκεια της άσκησης, η υπερβολική μείωση της αναπήδησης μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στους μυς της σπονδυλικής στήλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο οσφυαλγίας».
Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε δύο δεκαετίες έρευνας από την Ερευνητική Ομάδα για την Υγεία του Μαστού του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζει την ανάγκη οι κατασκευαστές σουτιέν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αθέατες μυοσκελετικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσπάθεια για μέγιστη μείωση της αναπήδησης, μπορεί ακούσια να θέτει σε κίνδυνο την υγεία της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο. Καθώς τα αθλητικά σουτιέν εξελίσσονται, η μελέτη αυτή προκαλεί τους ηγέτες της βιομηχανίας να καινοτομήσουν σε σχέδια που εξισορροπούν την άνεση, την υποστήριξη του στήθους και την ολιστική υγεία, διασφαλίζοντας ότι η μείωση της αναπήδησης δεν θα έχει κόστος για την υγεία της σπονδυλικής στήλης».
Η δημιουργία ενός ειδικού γυναικείου μυοσκελετικού μοντέλου για κάθε υποκείμενο, επέτρεψε στους ερευνητές να κατανοήσουν λεπτομερώς τις αλλαγές στις σπονδυλικές ροπές, μετά από προσομοιωμένες αλλαγές στην κίνηση του στήθους κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.
Προηγούμενη έρευνα της ομάδας του Πόρτσμουθ, χρησιμοποίησε το μοντέλο για να προβλέψει τις αλλαγές στις σπονδυλικές ροπές μετά από χειρουργική επέμβαση στήθους.
«Το μυοσκελετικό μοντέλο θα μπορούσε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη κατάλληλων και εξατομικευμένων συστάσεων αποκατάστασης, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης της σπονδυλικής στήλης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις μαστού», εξήγησε ο Δρ. Mills.
«Ο βασικός στόχος είναι να προσδιοριστεί ποιο είναι το βέλτιστο ποσό μείωσης της αναπήδησης για να μειωθεί τόσο ο πόνος που προκαλείται από την άσκηση στο στήθος όσο και η εσωτερική φόρτιση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας», καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Sport Science.