ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα καλύτερα φάρμακα για την οσφυαλγία - Οι πιθανές παρενέργειες

Σινάνη Αικατερίνη

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στο γιατρό. 

Ποια είναι τα καλύτερα φάρμακα για την οσφυαλγία - Οι πιθανές παρενέργειες

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μηχανική αιτία, π.χ. υπερφόρτιση της σπονδυλικής στήλης.

Αν έχετε βιώσει έντονο πόνο στη μέση, σίγουρα αναζητήσατε κάποιο παυσίπονο για να ανακουφιστείτε.

Δεν είναι όμως όλα τα φάρμακα ίδια.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα για τον πόνο στη μέση:

Ακεταμινοφαίνη

Ο γιατρός σας μπορεί να σάς το προτείνει ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Λειτουργεί σταματώντας τον πόνο. Δεν μειώνει όμως τη φλεγμονή στο σώμα.

Η ακεταμινοφαίνη τείνει να είναι πιο ήπια για το στομάχι από άλλα φάρμακα. Ενώ μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση από τον πονόδοντο, τον πονοκέφαλο και τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι λειτουργεί εξίσου καλά για τον πόνο στη μέση.

Κάθε περίπτωση βέβαια είναι μοναδική. Το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί να είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο σε κλινικές δοκιμές, δεν σημαίνει ότι δεν θα σας βοηθήσει.

Κίνδυνοι

Μπορεί να βλάψει το συκώτι εάν ληφθεί σε υψηλές δόσεις. Γι' αυτό οι γιατροί συμβουλεύουν να παίρνετε περίπου 3.000 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, παρόλο που η μέγιστη ημερήσια δόση (σύμφωνα με τον FDA) είναι 4.000 mg.

Μη Συνταγογραφούμενα Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη)

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι εναλλακτικές της ακεταμινοφαίνης που μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Βοηθούν στην καταπολέμηση του οιδήματος και του πυρετού.

Κίνδυνοι

Τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία και διάρροια, καθώς και καούρα και πόνο στο στομάχι. Σπάνια, μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες όπως εσωτερική αιμορραγία και έλκη. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα και βλάβη στα νεφρά.

Μυοχαλαρωτικά

Οι γιατροί τα συνταγοραφούν σε κάποιες περιπτώσεις για τον πόνο στη μέση. Μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μυοχαλαρωτικά είναι η κυκλοβενζαπρίνη, η μεταξαλόνη και η τιζανιδίνη. Αυτά τα φάρμακα δρουν βοηθώντας στην ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς.

Κίνδυνοι

Τα μυοχαλαρωτικά έχουν μεγάλο κίνδυνο παρενεργειών, όπως υπνηλία και ζάλη.

Αντικαταθλιπτικά

Αν ο πόνος είναι νευροπαθητικός, ο γιατρός μπορεί να σάς συστήσει κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα, τα οποία όμως δεν λειτουργούν άμεσα, χρειάζονται χρόνο για να δράσουν.

Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά για τον πόνο στη μέση περιλαμβάνουν:

  • Αμιτριπτυλίνη
  • Κλομιπραμίνη
  • Δεσιπραμίνη
  • Δοξεπίνη
  • Ιμιπραμίνη
  • Νορτριπτυλίνη

Κίνδυνοι

Μπορεί να εμφανίσετε υπνηλία, ζάλη, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.

Οπιοειδή

Οι γιατροί μερικές φορές τα συνταγογραφούν για τον πόνο στη μέση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και ενέχουν πολλούς κινδύνους, όπως ορμονικές αλλαγές και εξάρτηση.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνήθως δεν τα συνταγογραφούν για χρόνιο πόνο. Όταν το κάνουν, πιθανότατα συστήνουν και άλλες θεραπείες, όπως άσκηση ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Παράλληλα, πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τον ασθενή για να βεβαιωθούν ότι ανακουφίζουν από τον πόνο και βελτιώνουν τη λειτουργία χωρίς να προκαλούν βλάβη.

Κίνδυνοι

Εκτός από τις πιθανές παρενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οπιοειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία και δυσκοιλιότητα βραχυπρόθεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πηγή: WebMD