ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Η διατροφή που μειώνει τον πόνο

Σινάνη Αικατερίνη

Η ενδομητρίωση προσβάλλει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ενδομητρίωση: Η διατροφή που μειώνει τον πόνο

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εμφανίζεται όταν ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Η ενδομητρίωση προκαλεί χρόνιο πόνο, φούσκωμα, δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και υπογονιμότητα, συμπτώματα που μειώνουν την ποιότητα ζωής και επιβαρύνουν την ψυχική υγεία.

Αν και ο πόνος της ενδομητρίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, οι επιλογές δεν ενδείκνυνται για όλες τις γυναίκες, μεγάλο ποσοστό των οποίων εμφανίζει υποτροπιάζοντα συμπτώματα ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση αναζητούν συμπληρωματικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφικές αλλαγές και τη λήψη συμπληρωμάτων.

Πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να κατανοήσει τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθούν οι γυναίκες με ενδομητρίωση και πώς αυτές επηρεάζουν τα επίπεδα του πόνου τους. Διαπίστωσαν ότι η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, της γλουτένης, της καφεΐνης και του αλκοόλ, θα μπορούσε να βελτιώσει τον πόνο της ενδομητρίωσης.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ρώτησαν τις γυναίκες με ενδομητρίωση για τυχόν αλλαγές που έκαναν στη διατροφή τους, συμπληρώματα που χρησιμοποιούσαν και κατά πόσο τα θεωρούσαν χρήσιμα για τη διαχείριση του πόνου.

Συνολικά 2.388 γυναίκες με επιβεβαιωμένη διάγνωση ενδομητρίωσης συμμετείχαν στην έρευνα. Περίπου το 84% των γυναικών που ρωτήθηκαν, είχαν κάνει τουλάχιστον μία διατροφική αλλαγή, το 67% των οποίων ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές βελτίωσαν τον πόνο τους.

Το 59% είχε χρησιμοποιήσει συμπληρώματα διατροφής, το 43% των οποίων θεώρησε ότι οι αλλαγές αυτές βελτίωσαν τον πόνο τους.

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς αλλαγές στη διατροφή που δοκίμασαν οι γυναίκες και πίστευαν ότι επηρέασαν τα επίπεδα του πόνου, περιελάμβαναν τα εξής:

  • Λιγότερο αλκοόλ (βελτίωσε τον πόνο στο 53% των γυναικών)
  • Λιγότερη γλουτένη (45%)
  • Λιγότερα γαλακτοκομικά (45%)
  • Λιγότερη καφεΐνη (43%)
  • Λιγότερη επεξεργασμένη ζάχαρη, η οποία περιέχεται σε τρόφιμα και ποτά όπως κέικ, μπισκότα και αναψυκτικά (41%)
  • Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα οποία περιλαμβάνονται αλλαντικά, αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια και ρολά λουκάνικου, και σοκολάτα (38%)
  • Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs, η οποία προβλέπει τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που δεν απορροφώνται επαρκώς κατά τη διέλευσή τους από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μεταβολίζονται από τους μικροοργανισμούς του παχέως εντέρου και να προκαλούν αέρια, φούσκωμα, πόνο και δυσφορία (32%)
  • Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των πράσινων φυλλωδών λαχανικών), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψωμί, ψάρια, γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση και δημητριακά, και φτωχή σε κόκκινο κρέας, και επεξεργασμένα κρέατα και άλλα τρόφιμα (29%)

Συμπληρώματα που μείωσαν τον πόσο στο 48% των γυναικών

Δεδομένης της φλεγμονώδους συνιστώσας στην ενδομητρίωση, τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη.

Πολλές από τις διατροφικές αλλαγές και τα συμπληρώματα που εξέτασε η μελέτη, έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση.

Για παράδειγμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων, η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής και η κατανάλωση κουρκουμά, ή κουρκουμίνης μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου.

Η ίδια ανασκόπηση έδειξε ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs μείωσε τον πόνο και βελτίωσε την ποιότητα ζωής σε άτομα με ενδομητρίωση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορούν να μειώσουν τον πόνο ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs.

Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει.

Ωστόσο, κάποιες από τις διατροφικές αλλαγές που προτείνει αυτή η μελέτη μπορεί να είναι προβληματικές.

Για παράδειγμα, η κατάργηση των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μειώσει σημαντικά την πρόσληψη ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορούν να δοκιμάσουν συμπληρώματα, όπως κουρκουμά ή κουρκουμίνη και τζίντζερ, αλλά είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε ένα-ένα, ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε ποιο από αυτά λειτουργεί για εσάς.

Πηγή: The Conversation