ΥΓΕΙΑ

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στα μάτια

Σινάνη Αικατερίνη

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο.

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στα μάτια

Ανήκει στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, που σημαίνει ότι η αιτία των περισσότερων συμπτωμάτων της είναι η φλεγμονή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επείγουσες κινήσεις του εντέρου, αίμα στις κενώσεις και κοιλιακό πόνο.

Πολλά από τα τυπικά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας αφορούν άμεσα τον γαστρεντερικό σωλήνα, μπορεί όμως να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι οι αρθρώσεις, τα οστά, οι μύες, το δέρμα και τα μάτια.

Παθήσεις των ματιών που συνδέονται με την ελκώδη κολίτιδα

Κάποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα της κολίτιδας, ενώ άλλες μπορεί να αποτελούν έμμεσες δευτερογενείς επιπτώσεις.

Αν και η ακριβής αιτία της ελκώδους κολίτιδας δεν είναι γνωστή, προς το παρόν θεωρείται ότι πρόκειται για μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιείς ιστούς στο έντερο, προκαλώντας φλεγμονή που οδηγεί στα συμπτώματα.

Μερικές φορές, η ίδια ανοσολογική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε άλλα όργανα, οδηγώντας ενδεχομένως στις παρακάτω οφθαλμικές παθήσεις:

Σκληρίτιδα

Η σκληρίτιδα, όπως και η ελκώδης κολίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση. Προσβάλλει τον σκληρό χιτώνα, ο οποίος αναφέρεται στο εξωτερικό λευκό τμήμα του ματιού, το οποίο διέρχεται μπροστά από τον κερατοειδή.

Η σκληρίτιδα προκαλεί πόνο και φλεγμονή που επιδεινώνεται με την κίνηση των ματιών, ιδιαίτερα τη νύχτα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: η πρόσθια σκληρίτιδα, η οποία επηρεάζει το μπροστινό μέρος του ματιού, και η οπίσθια σκληρίτιδα, η οποία επηρεάζει το πίσω μέρος του ματιού.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σκληρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης λόγω φλεγμονής και βλάβης σε άλλες περιοχές του ματιού.

Η θεραπεία της σκληρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Στεροειδείς οφθαλμικές σταγόνες
  • Κορτικοστεροειδή χάπια
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη
  • Αντιβιοτικά ή αντιιικά φάρμακα
  • Ανοσοκατασταλτικά και ανοσοτροποποιητικά φάρμακα (χρησιμοποιούνται για σοβαρές καταστάσεις για την πρόληψη ή τη μεταβολή της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος)

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την αποκατάσταση του οφθαλμού και την πρόληψη περαιτέρω απώλειας της όρασης.

Επισκληρίτιδα

Η επισκληρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τον επισκληρίτη, ένα λεπτό στρώμα ιστού που περιβάλλει τον σκληρό χιτώνα. Μεταξύ 26% έως 36% των ατόμων με επισκληρίτιδα έχουν επίσης μια συστηματική διαταραχή, μία από τις οποίες είναι η ελκώδης κολίτιδα.

Τα συμπτώματα της επισκληρίτιδας είναι γενικά ήπια, όπως ερυθρότητα ή δυσφορία του ματιού. Συχνά υποχωρούν από μόνα τους σε διάστημα 2-20 ημερών.

Εάν χρειαστεί θεραπεία, μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Τοπικό κορτικοστεροειδές
  • Κορτικοστεροειδή
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες

Ραγοειδίτιδα

Πρόκειται για ακόμη ένα τύπο φλεγμονής των ματιών. Προσβάλλει τον ραγοειδή χιτώνα ή το μεσαίο στρώμα του ματιού, το οποίο αποτελείται από διάφορα στρώματα. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή μιας αυτοάνοσης πάθησης, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα των ματιών, πόνο, θολή όραση και ευαισθησία στο φως. Η ραγοειδίτιδα είναι συνήθως θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής, όπως οφθαλμικές σταγόνες, χάπια ή ενέσεις. Εάν τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση. Ο χειρουργός τοποθετεί στο μάτι ένα μικρό εμφύτευμα, το οποίο απελευθερώνει σταδιακά μικρές ποσότητες ενός στεροειδούς.

Οπτική νευρίτιδα

Το οπτικό νεύρο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και μετατρέπει το εισερχόμενο φως σε ηλεκτρικά σήματα για να τα ερμηνεύσει ο εγκέφαλος. Η οπτική νευρίτιδα εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο οπτικό νεύρο. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να βλάψει το περίβλημα μυελίνης, το προστατευτικό περίβλημα του οπτικού νεύρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή εξασθένιση της όρασης.

Τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας συχνά περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση
  • Χρώματα που φαίνονται θαμπά και ξεθωριασμένα
  • Πόνο στο πίσω μέρος της οφθαλμικής κόγχης
  • Πόνο με την κίνηση των ματιών

Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη. Συχνά εξαρτάται από τον τύπο της οπτικής νευρίτιδας που έχει ένα άτομο και από το πώς το έχει επηρεάσει. Εάν απαιτείται θεραπεία, οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αναλγητικά
  • Ενδοφλέβια ή από του στόματος στεροειδή
  • Ανοσοκατασταλτικά
ikteros-kitrina-matia

Παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Πολλές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον αμφιβληστροειδή, τον χιτώνα που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού και είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του οπτικού σήματος σε ηλεκτρικό, το οποίο στη συνέχεια θα το επεξεργαστεί ο εγκέφαλος ώστε να μετατραπεί σε εικόνα.

Οι άνω των 55 ετών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του αμφιβληστροειδούς σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Μια τέτοια πάθηση είναι η αποκόλληση του μελάγχρου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς. Το μελάγχρου επιθήλιο εντοπίζεται στο έξω τμήμα του αμφιβληστροειδούς και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ιδίως αμφιβληστροειδή (προς τα έσω) και τη στιβάδα του bruch (προς τα έξω). Ο χώρος μεταξύ αυτών των στρωμάτων μπορεί να γεμίσει με αίμα ή άλλα υλικά.

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ενέσεις κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα
  • Φωτοπηξία με λέιζερ
  • Φωτοδυναμική θεραπεία

Ξηροφθαλμία

Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση και συχνά αποτελεί δευτερογενή κατάσταση που σχετίζεται με άλλες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η ραγοειδίτιδα.

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Tεχνητά δάκρυα
  • Aντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες
  • Aπόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου

Οι γιατροί συνήθως συστήνουν και τα εξής:

  • Αποφυγή του καπνού, του ανέμου και του κλιματισμού
  • Χρήση υγραντήρα στο σπίτι
  • Μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στις οθόνες και συχνά διαλείμματα από αυτές
  • Χρήση γυαλιών ηλίου σε εξωτερικούς χώρους
  • Ενυδάτωση των ματιών
  • Καλό ύπνο

Επιπεφυκίτιδα

Ο επιπεφυκότας είναι η μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες επιπεφυκίτιδας. Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτιώδης σχέση μεταξύ της επιπεφυκίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας, κάποιες φορές αποτελεί δευτερογενή επιπλοκή άλλων πιθανών οφθαλμικών παθήσεων που συνδέονται με την κολίτιδα.

Πώς διαγιγνώσκονται οι οφθαλμικές παθήσεις εάν ένα άτομο έχει ελκώδη κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκαλέσει διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Κάποιες έχουν πιο εμφανή και άμεσα συμπτώματα, ενώ άλλες, όπως το γλαύκωμα, μπορεί να εμφανιστούν χωρίς απώλεια όρασης μέχρι να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο.

Εάν ένα άτομο έχει ελκώδη κολίτιδα, πρέπει να συζητήσει το πρόβλημα με οφθαλμίατρο για να λάβει πιο εξειδικευμένη φροντίδα.

Για τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ελκώδη κολίτιδα, η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας της όρασης.

Πηγή: Medical News Today