Είναι κύστη ή όγκος; Πού διαφέρουν οι δύο καταστάσεις
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μιας κύστης από έναν όγκο, γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνεται διάγνωση από γιατρό.

Για να καθορίσει αν πρόκειται για όγκο ή κύστη, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να κάνει υπερηχογράφημα ή βιοψία.
Κύστεις έναντι όγκων
Μια κύστη είναι ένας σάκος ιστού που περιέχει μια άλλη ουσία, όπως αέρα ή υγρό.
Οι όγκοι είναι συμπαγείς μάζες ιστού.
Μια κύστη μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή και το άτομο μπορεί να την μετακινήσει εύκολα. Αντίθετα, οι όγκοι είναι συνήθως σταθεροί στην αφή.
Οι περισσότερες κύστεις είναι μη καρκινικές, αν και ορισμένες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικές. Οι όγκοι μπορεί να είναι είτε καρκινικοί (κακοήθεις) είτε μη καρκινικοί (καλοήθεις) ανάλογα με τον τύπο.
Οι μη καρκινικοί όγκοι συνήθως αναπτύσσονται σε ένα σημείο και δεν εξαπλώνονται. Μπορούν όμως να προκαλέσουν προβλήματα ανάλογα με τη θέση τους.
Οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται σε μια περιοχή του σώματος και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε άλλες.
Τόσο οι κύστεις όσο και οι όγκοι μπορούν να σχηματιστούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οστών και των μαλακών μορίων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να συνυπάρξουν κύστεις και όγκοι στο ίδιο όργανο.
Καταστάσεις που προκαλούν κύστεις
Υπάρχουν πολλοί τύποι κύστεων. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Κύστεις μαστού
Πρόκειται για σάκους γεμάτους με υγρό, τους οποίους το άτομο μπορεί εύκολα να μετακινήσει κάτω από το δέρμα. Ένα άτομο με πολλές μικρές κύστεις μπορεί να έχει στήθος που να το αισθάνεστε ανώμαλο. Αυτό είναι γνωστό ως ινοκυστικός ιστός του μαστού, και είναι κοινό στις γυναίκες με περίοδο.
Επιδερμικές κύστεις
Είναι εσώκλειστοι σάκοι που αναπτύσσονται στην ανώτεροι στιβάδα του δέρματος. Κάποια κύτταρα παράγουν σμήγμα το οποίο αντί να εκκρίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στο δέρμα. Αποκαλούνται και σμηγματογόνες κύστεις.
Τριχική κύστη
Πρόκειται για κληρονομούμενη κατάσταση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία κύστεων στο τριχωτό της κεφαλής. Μοιάζει πάρα πολύ με την επιδερμική κύστη σε βαθμό που είναι δύσκολο κανείς να τις διαχωρίσει.
Κύστη γάγγλιου
Αυτές οι κύστεις σχηματίζονται σε αρθρώσεις ή τένοντες, όπως οι αρθρώσεις των δακτύλων ή του καρπού.
Κύστη Βαρθολίνειων αδένων
Οι Βαρθολίνειοι αδένες είναι ένα ζευγάρι αδένων που εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό το οποίο συνεισφέρει στη λίπανση του κόλπου. Βρίσκονται στο κατώτερο μέρος, εκατέρωθεν της εισόδου του κόλπου.
Ηπατικές κύστεις
Κύστεις που αναπτύσσονται στο ήπαρ.
Νεφρικές κύστεις
Κύστεις που αναπτύσσονται στους νεφρούς.
Κύστεις ωοθηκών
Σχηματίζονται στις ωοθήκες, συνήθως κατά την ωορρηξία και μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, πόνο στην πλάτη και φούσκωμα.

Καταστάσεις που προκαλούν όγκους
Τύποι όγκων που συνήθως δεν είναι καρκινικοί περιλαμβάνουν:
Αδενώματα
Αποτελούνται από αδενικό επιθηλιακό ιστό, ο οποίος καλύπτει τα όργανα και τους αδένες. Παραδείγματα αυτών των όγκων περιλαμβάνουν τους πολύποδες του παχέος εντέρου, τα αδενώματα των χοληφόρων πόρων και τα ηπατικά αδενώματα.
Λιπώματα
Πρόκειται για όγκους των λιποκυττάρων. Είναι συνήθως μαλακά και βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Ινομυώματα
Αυτοί οι καλοήθεις όγκοι αναπτύσσονται στους συνδετικούς ή ινώδεις ιστούς της μήτρας.
Καρκινικοί όγκοι είναι οι εξής:
Καρκίνωμα
Αναπτύσσεται στα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία επενδύουν τα εσωτερικά όργανα και το δέρμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το πλακώδες καρκίνωμα και το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.
Σάρκωμα
Τα σαρκώματα είναι μια ευρεία ομάδα καρκίνων που αναπτύσσονται στα οστά ή στους μαλακούς ιστούς.
Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή στα μάτια και μερικές φορές σε άλλες περιοχές.
Λέμφωμα
Πρόκειται για καρκίνο των λεμφαδένων, οι οποίοι αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τύποι καλοήθων και κακοήθων όγκων που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το σώμα.
Οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία. Ίσως χρειαστούν αν μεγαλώσουν, επηρεάσουν άλλα όργανα ή προκαλούν πόνο.
Οι γιατροί επιδιώκουν την αφαίρεση των καρκινικών όγκων, εκτός από τις περιπτώσεις που είναι αδύνατο να τους προσεγγίσουν ή βρίσκονται τόσο κοντά σε ένα ζωτικό όργανο που η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Διάγνωση
Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες διαγνωστικές μεθόδους για να διαπιστώσει αν πρόκειται για κύστη ή όγκο. Ξεκινά με τη λήψη ιστορικού και ζητά από τον ασθενή να τού περιγράψει τα συμπτώματα.
Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι σημαντικός. Για παράδειγμα, οι κύστεις του μαστού μπορεί να γίνουν πιο αισθητές κοντά στην έμμηνο ρύση λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.
Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει φυσική εξέταση της κύστης για να δει τη θέση της, το χρώμα της, και αν εκκρίνει κάποια ουσία.
Χρησιμοποιεί επίσης υπερηχογράφημα για να εξετάσει μια κύστη ή έναν όγκο που βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει βιοψία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου ή κυττάρων από τον όγκο και την αποστολή τους για ανάλυση σε εργαστήριο. Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν εάν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.
Πότε να δείτε γιατρό
Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό εάν ο όγκος μεγαλώνει ή αλλάζει σχήμα, έχετε ιστορικό καρκίνου ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
Άλλα δυνητικά ανησυχητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- αλλαγές στο δέρμα κοντά στον όγκο, όπως αποχρωματισμό ή πληγές
- αιμορραγία από την περιοχή
- κόπωση
- πυρετό
- νυχτερινές εφιδρώσεις
Πηγή: Medical News Today