Γιατί κοιμάμαι με ανοιχτό στόμα; Πώς επηρεάζεται η υγεία
Αν ξυπνάτε συχνά κουρασμένοι, με ξηροστομία και η/ο σύντροφός σας παραπονιέται ότι ροχαλίζετε, είναι πολύ πιθανό να κοιμάστε με ανοιχτό στόμα.

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Στις κοινές αιτίες περιλαμβάνονται η ανατομία -ίσως έχετε στενά ρουθούνια- και η συμφόρηση της μύτης, π.χ. λόγω αλλεργιών ή λοίμωξης των ιγμορείων.
Η πιο επικίνδυνη αιτία όμως, είναι μια χρόνια πάθηση, γνωστή ως άπνοια ύπνου, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή.
Γιατί κοιμάμαι με ανοιχτό στόμα;
Το σώμα μας χρειάζεται συνεχώς οξυγόνο. Εάν δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο από τα ρουθούνια μας ενώ κοιμόμαστε, προσαρμόζεται ενστικτωδώς ανοίγοντας το στόμα μας.
Κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων του ύπνου, οι μαλακοί ιστοί στο λαιμό, συγκεκριμένα η τραχεία, χαλαρώνουν.
Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται από τον αέρα που ρέει μέσα από τα πτερύγια των μαλακών μυών όταν χαλαρώνει η τραχεία.
Το 45% των ενηλίκων ροχαλίζει περιστασιακά, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι γιατροί πάντως δεν έχουν καταλήξει αν αυτό είναι φυσιολογικό.
Για κάποιους μπορεί να είναι φυσιολογικό, πρέπει όμως να σάς κινητοποιήσει όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες. Συνήθως, αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν άπνοια ύπνου.
Ροχαλητό και άπνοια
Η άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το άτομο σταματά να αναπνέει για πάνω από 30 δευτερόλεπτα, κάποιες φορές μέχρι και για ένα λεπτό, πριν νιώσει ότι πνίγεται και αρχίσει να αναπνέει ξανά.
Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου, το σώμα περνά από διάφορα στάδια ύπνου.
Ένα άτομο που πάσχει από άπνοια ύπνου δεν περνάει ομαλά από όλα αυτά τα στάδια, επειδή δεν μπορεί να παραμείνει κοιμισμένο για αρκετή ώρα.
Μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου, αλλά το σώμα του δεν ξεκουράζεται επειδή πνίγεται συχνά.
Σύμφωνα με μια ανάλυση, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υπνική άπνοια. Οι άνδρες αναπτύσσουν άπνοια ύπνου συχνότερα από τις γυναίκες, αν και ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Όλοι όσοι έχουν υπνική άπνοια ροχαλίζουν, αλλά δεν έχουν όλοι όσοι ροχαλίζουν υπνική άπνοια. Το ηχηρό ροχαλητό ειδικότερα, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της άπνοιας ύπνου, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται ούτε οι πάσχοντες, ούτε οι σύντροφοί τους.
Εάν ροχαλίζετε, έστω και λίγο, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν έχετε υπνική άπνοια.
Πολλοί συνδέουν την υπνική άπνοια με τα παραπανίσια κιλά. Αυτό είναι λογικό: Πολλά επιπλέον κιλά λίπους στο σώμα, μπορούν να συμβάλουν σε συμπίεση της τραχείας όταν ξαπλώνετε.
Το βάρος, ωστόσο, δεν είναι η μόνη αιτία - υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει άπνοια ύπνου. Μπορεί ένα άτομο να μην έχει περιττά κιλά, αλλά να πάσχει από άπνοια. Εξαρτάται από το πόσο χαλαρώνουν οι μύες της τραχείας.

Κίνδυνοι λόγω άπνοιας
Αντί να αναρωτιέστε «Γιατί κοιμάμαι με το στόμα ανοιχτό;», ενημερωθείτε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άπνοια για την υγεία σας.
Η μη θεραπευμένη άπνοια ύπνου δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Τα επεισόδια υπνικής άπνοιας, ξυπνούν τον εγκέφαλο, προκαλούν ένταση των μυών και στερούν από το σώμα οξυγόνο.
Ορισμένοι πάσχοντες από άπνοια ύπνου βιώνουν εκατοντάδες μικροαφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να νιώθουν ακραία υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πιο σοβαρό όμως, είναι ότι τα πολλά επεισόδια προβληματικής πρόσληψης οξυγόνου κάθε βράδυ επί χρόνια, μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.
Πρόκειται επίσης για θέμα ποιότητας ζωής για όλη την οικογένεια. Οι σύντροφοί σας δεν μπορούν να κοιμηθούν αν ροχαλίζετε δυνατά, ενώ αν μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο με τους φίλους ή την οικογένειά σας στη διάρκεια των διακοπών, αυτό μπορεί να τις καταστρέψει.
Στους ασθενείς, η υπνική άπνοια προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.
Έρευνες έχουν καταλήξει σε ισχυρή σύνδεση της έλλειψης ύπνου λόγω άπνοιας και χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη.
Διάγνωση της άπνοιας ύπνου
Εάν ροχαλίζετε, κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα ή/και είστε σταθερά εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ζητήστε από τον/την σύζυγο/σύντροφό σας να παρακολουθεί τον ύπνο σας τη νύχτα.
Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την άπνοια ύπνου και να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θεραπεία.
Η συσκευή θετικής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας.