ΥΓΕΙΑ

Τα περίεργα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης στα πόδια

Εάν παρατηρείτε περίεργα συμπτώματα στα πόδια σας, μπορεί να μην φταίνε τα λάθος παπούτσια, αλλά η υψηλή χοληστερόλη.

Τα περίεργα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης στα πόδια

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς χοληστερόλη: Η λιπαρή στερόλη βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.

Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών και την κατασκευή των κυττάρων μας.

Όταν η «κακή» χοληστερόλη –γνωστή και ως LDL– είναι πολύ αυξημένη, τότε αρχίζει το πρόβλημα.

Κάποιες φορές τα προβλήματα εμφανίζονται για πρώτη φορά στα πόδια.

Εάν η LDL είναι πολύ υψηλή, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, αρχικά επιβραδύνοντας και στη συνέχεια εμποδίζοντας τη ροή του αίματος.

Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Και πολλές φορές, αυτές οι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις είναι τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι οι εναποθέσεις μπορούν να προκαλέσουν και περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), η οποία επηρεάζει συχνότερα τα πόδια.

Η ασθένεια δεν εμφανίζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ωστόσο μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Πληγές που δεν επουλώνονται, έλκη στα πόδια και στα πέλματα
  • Μούδιασμα, αδυναμία στα πόδια
  • Μυϊκή ατροφία, ορατά λεπτότεροι μύες των ποδιών
  • Αλλαγμένος τόνος δέρματος: πιο χλωμή ή ακόμα και γαλαζωπή απόχρωση (πιο δύσκολο να παρατηρηθεί σε σκουρόχρωμη επιδερμίδα)
  • Βραδύτερη ανάπτυξη νυχιών, εύθραυστα νύχια
  • Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
  • Φωτεινότερο, λεπτότερο δέρμα στα πόδια
  • Ασυνήθιστη τριχόπτωση στα πόδια και τα πέλματα

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μην αναβάλλετε την επίσκεψη σε γιατρό και μην αμελείτε τις αιματολογικές εξετάσεις.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι συνήθως εντελώς ασυμπτωματικά στην αρχή, οπότε μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εντοπίσετε το πρόβλημα.

Εάν αποδειχθεί ότι έχετε υψηλή LDL, μπορείτε να το διορθώσετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής και, εάν κρίνει ο γιατρός σας απαραίτητο, με φαρμακευτική αγωγή.

Είναι σημαντικό να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγετε τα λιπαρά.

Οι γιατροί συστήνουν επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, επειδή βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης.