ΥΓΕΙΑ

Μια μόλυνση στα νεφρά εξελίσσεται ταχύτατα: Τι θα νιώσετε στην αρχή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα νεφρά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο σώμα, αλλά μια πιθανή μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Μια μόλυνση στα νεφρά εξελίσσεται ταχύτατα: Τι θα νιώσετε στην αρχή
Bigstock

Η αναγνώριση των πρώιμων σημαδιών μιας λοίμωξης των νεφρών και η γνώση των μέτρων που πρέπει να λάβετε μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη θεραπεία και την ανάρρωσή σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις λειτουργίες των νεφρών, πώς είναι η λοίμωξη των νεφρών στα αρχικά της στάδια, καταστάσεις που μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως νεφρικές λοιμώξεις και τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα.

Ποια είναι η λειτουργία των νεφρών στο σώμα

Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των αποβλήτων και της περίσσειας υγρών από το αίμα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται ως ούρα.

Βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών -όπως το νάτριο και το κάλιο- και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τα νεφρά παράγουν ορμόνες, που βοηθούν στη διαχείριση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρούν τα οστά δυνατά ρυθμίζοντας τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

Συνοπτικά, τα νεφρά:

  • Φιλτράρουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα
  • Ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών
  • Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση μέσω της απελευθέρωσης συγκεκριμένων ορμονών
  • Παράγουν ερυθροποιητίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Διατηρούν την υγεία των οστών, ρυθμίζοντας τα απαραίτητα μέταλλα

Μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί να διαταράξει αυτές τις ζωτικές λειτουργίες, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

nephron-kidney

Πώς είναι η αρχή μιας λοίμωξης νεφρού

Η εμφάνιση μιας λοίμωξης των νεφρών μπορεί να μοιάζει με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, αλλά τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα. Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Συχνή, επώδυνη ούρηση: Ένα από τα πρώτα συμπτώματα λοίμωξης των νεφρών είναι η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, συχνά με αυξημένη επιθυμία για ούρηση.
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο πλάι: Αυτός ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στην μία ή και στις δύο πλευρές του κάτω μέρους της πλάτης, ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Μπορεί να τον αισθάνεστε σαν θαμπό ή αιχμηρό πόνο και μπορεί να συνοδεύεται από ευαισθησία στην αφή ή ψηλάφηση του σημείου.
  • Πυρετός και ρίγη: Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, μπορεί να αναπτυχθεί υψηλός πυρετός και ρίγη, υποδεικνύοντας ότι το σώμα καταπολεμά την μόλυνση.
  • Κόπωση και αδιαθεσία: Μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι ή αδιάθετοι, με μια γενική αίσθηση δυσφορίας.
  • Ναυτία και έμετος: Πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας ή του έμετου, μπορεί να εμφανιστούν καθώς η μόλυνση επιδεινώνεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα πρέπει να ΜΗΝ να αγνοηθούν, καθώς οι νεφρικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η σήψη, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία!

Τι μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως λοίμωξη των νεφρών

Αρκετές καταστάσεις μοιράζονται συμπτώματα με τις λοιμώξεις των νεφρών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξαρχής ακριβή διάγνωση. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις είναι:

  • Πέτρες στα νεφρά: Οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην κοιλιά και μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως λοίμωξη των νεφρών. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και επώδυνη ούρηση.
  • Ουρολοίμωξη: Αν και επηρεάζει συνήθως την ουροδόχο κύστη, μερικές φορές μπορεί να εξαπλωθούν στα νεφρά. Μια κατώτερη ουρολοίμωξη μπορεί να έχει κοινά συμπτώματα, όπως συχνή ούρηση και αίσθημα καύσου, αλλά μια λοίμωξη των νεφρών συνήθως προκαλεί πιο έντονο πόνο στην πλάτη και πυρετό.
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: Μυϊκά ή σκελετικά προβλήματα στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσουν πόνο, που συγχέεται με πόνο στα νεφρά. Η βασική διαφορά είναι ότι ο πόνος στα νεφρά τείνει να είναι βαθύτερος και πιο σταθερός, ενώ ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κίνηση.
  • Κύστες ωοθηκών (στις γυναίκες): Οι γυναίκες που βιώνουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα (πύελος) λόγω κύστεων ωοθηκών μπορεί να τον μπερδέψουν με πόνο λοίμωξης των νεφρών. Απαιτείται ιατρική αξιολόγηση για τη διάκριση μεταξύ των δύο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για σωστή διάγνωση, ειδικά εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν.

pain-kidneys-nefra

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης των νεφρών

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη στα νεφρά, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα μέτρα, για να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές. Να τι πρέπει να κάνετε:

  1. Ζητήστε έγκαιρα ιατρική φροντίδα: Οι λοιμώξεις των νεφρών απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη. Επισκεφθείτε γιατρό ή νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό. Οι γιατροί θα σας κάνουν εξετάσεις, όπως ανάλυση ούρων ή εξετάσεις αίματος, για να επιβεβαιώσουν την μόλυνση και να αξιολογήσουν τη νεφρική λειτουργία.
  2. Λήψη συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών: Εάν διαγνωστείτε με λοίμωξη των νεφρών, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Είναι απαραίτητο να λάβετε ολόκληρη την αγωγή των αντιβιοτικών, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα πριν την ολοκληρώσετε.
  3. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τα νεφρά και από το ουροποιητικό σύστημα, βοηθώντας στη διαδικασία επούλωσης. Ωστόσο, αποφύγετε την καφεΐνη ή το αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.
  4. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας: Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή αναπτύξετε πρόσθετα προβλήματα, όπως δύσπνοια, σύγχυση ή επίμονος πυρετός, αναζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημάδια επιπλοκών όπως η σήψη.
  5. Ξεκούραση: Δώστε χρόνο στο σώμα σας να ανακάμψει, αποφεύγοντας την έντονη δραστηριότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το να υποτιμήσετε τα συμπτώματα μιας λοίμωξης των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική βλάβη ή δηλητηρίαση του αίματος (σήψη), που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Doctor-Urologist-Kidneys

Συχνές Ερωτήσεις

"Μπορεί μια λοίμωξη των νεφρών να υποχωρήσει μόνη της;"

Όχι, μια λοίμωξη των νεφρών συνήθως δεν υποχωρεί από μόνη της και απαιτεί ιατρική θεραπεία, συνήθως με την μορφή αντιβιοτικών. Χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να επιδεινωθεί, να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως νεφρική βλάβη ή σήψη.

"Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει μια λοίμωξη των νεφρών;"

Με έγκαιρη αντιβιοτική αγωγή, οι περισσότεροι αναρρώνουν από νεφρική λοίμωξη μέσα σε 7 έως 14 ημέρες. Ωστόσο, σοβαρές λοιμώξεις ή επιπλοκές μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας ή ακόμα και νοσηλεία.

Σύνοψη

Η λοίμωξη των νεφρών είναι μια σοβαρή κατάσταση που δεν πρέπει να αγνοηθεί, ειδικά όταν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα όπως πόνος στην πλάτη, πυρετός και συχνουρία. Εάν εμφανίσετε αυτά τα σημάδια, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των νεφρών ή της εξάπλωσης της λοίμωξης στην κυκλοφορία του αίματος.

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό εάν δεν είστε σίγουροι για τα συμπτώματά σας!

Πηγές: nhs.uk, msdmanuals.com, clevelandclinic.org (1), mayoclinic.org, clevelandclinic.org (2)