ΥΓΕΙΑ

Συγκλονίζει νέα μελέτη: Πόσο αυξάνουν τα αναψυκτικά τον κίνδυνο στοματικού καρκίνου

Σινάνη Αικατερίνη

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί μια ανεξήγητη παγκόσμια αύξηση των καρκίνων του στόματος στους μη καπνιστές, οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούνται ομάδα χαμηλότερου κινδύνου για τη νόσο.

Συγκλονίζει νέα μελέτη: Πόσο αυξάνουν τα αναψυκτικά τον κίνδυνο στοματικού καρκίνου

Σύμφωνα με τα ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης, αρκεί η κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα, για να πενταπλασιαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Αμερικανοί επιστήμονες που εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 160.000 γυναίκες, διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν συχνά «ζαχαρούχα» ποτά διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου από όσες έπιναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό το μήνα.

Τα ευρήματα δικαιολογούν εν μέρει την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις γυναίκες, αν και χρειάζονται -όπως αναφέρουν- περισσότερες έρευνες πριν από την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να μετρήσουν άμεσα την περιεκτικότητα των αναψυκτικών που κατανάλωναν οι γυναίκες σε ζάχαρη, αλλά βασίστηκαν στα ποτά που ανέφεραν ότι κατανάλωναν σε μηνιαία βάση.

Στη συνέχεια συνέκριναν αυτή την κατανάλωση με τυχόν διαγνώσεις καρκίνου του στόματος, καταγράφοντας 124 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της 30ετούς περιόδου μελέτης.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα, είχαν 4,87 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα τον μήνα.

Ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε ακόμη και τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν ή δεν έπιναν τακτικά αλκοόλ, παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Συνολικά, περίπου 20.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν ότι έπιναν πάνω από ένα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα.

Η ανάλυση δεν έλαβε υπόψιν την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τεχνητά γλυκαντικά.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τα αναψυκτικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο του στόματος παραμένει ασαφής και αποτελεί αντικείμενο που χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Εκτιμούν ωστόσο, ότι το το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ένας τύπος ζάχαρης που προστίθεται συνήθως σε τέτοια ποτά, και ο οποίος συνδέεται με ασθένειες των ούλων, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση.

Το σιρόπι σε συνδυασμό με άλλα σάκχαρα, θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος, προκαλώντας ενδεχομένως φλεγμονή και αλλαγές στα κύτταρα που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να πραγματοποιήσουν μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Οι ειδικοί συστήνουν να μην καταναλώνουμε πάνω από 30 γραμμάρια ελεύθερα σάκχαρα την ημέρα.

Ενδεικτικά, ένα κουτάκι 330ml κλασικής Coca Cola περιέχει 35g ζάχαρης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.