ΥΓΕΙΑ

Κάταγμα αστραγάλου (ποδοκνημικής): Μετά από πόσο καιρό μπορεί να περπατήσει ο ασθενής

Σινάνη Αικατερίνη

Το κάταγμα του αστραγάλου ή αλλιώς της ποδοκνημικής, αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς.

Κάταγμα αστραγάλου (ποδοκνημικής): Μετά από πόσο καιρό μπορεί να περπατήσει ο ασθενής

Είναι ιδιαιτέρως επίπονο, μπορεί να συμβεί σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, και αντιμετωπίζεται είτε με τη χρήση μπότας (αν αφορά μόνο ένα κόκκαλο) είτε χειρουργικά (εάν έχουν σπάσει περισσότερα οστά).

Νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, υποδεικνύει ότι η φόρτιση του αστραγάλου, το να βάλει δηλαδή ο ασθενής βάρος στο πόδι, εντός τριών εβδομάδων από την ανάρρωση από ένα χειρουργικά αποκατεστημένο κάταγμα, είναι ασφαλής.

Δεν υπάρχουν καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για το πότε οι ασθενείς μπορούν να βάλουν βάρος στα κατάγματα του αστραγάλου και προηγούμενες έρευνες κατέληξαν σε αντικρουόμενα ευρήματα.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι αξιολόγησαν την κατάσταση 233 ασθενών τους οποίους ταξινόμησαν σε ομάδες με βάση το πόσο καιρό δεν έβαζαν βάρος στο τραυματισμένο πόδι. Δεν βρήκαν τίποτα που να υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος επιπλοκών είναι υψηλότερος στους ασθενείς που βάζουν βάρος νωρίς.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τυπικά ο ασθενής δεν πρέπει να βάλει βάρος στο πόδι του για 4 έως 6 εβδομάδες, ενώ σε συνδυασμό με παγοθεραπεία και φυσιοθεραπείες, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητες τους μέσα σε 3 μήνες.

Τα στοιχεία της νέας μελέτης δείχνουν ότι οι ασθενείς προτιμούν την πρώιμη φόρτιση και τους λιγότερους περιορισμούς, καθώς αυτό αυξάνει την ανεξαρτησία τους και τη μείωση της ανάγκης για βοηθήματα βάδισης.

Παρότι οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές ως προς τις πιθανότητες επιπλοκών, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας ήταν πιο πιθανό να καθυστερήσουν να βάλουν βάρος στο πόδι τους, που συνεπάγεται πάνω από έξι εβδομάδες ξεκούρασης.

Οι ασθενείς με διαβήτη και νευροπάθεια είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές, χρειάζονται όμως περισσότερες πληροφορίες πριν αποφανθούν οριστικά αν η πρώιμη φόρτιση του ποδιού είναι ασφαλής σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

«Κλινικά, στο MU Health Care, συνιστούμε την πρώιμη φόρτιση για όλους τους ασθενείς με κατάγματα στον αστράγαλο, εκτός από εκείνους που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις», δήλωσε ο Δρ. Kyle Schweser, ορθοπεδικός χειρουργός τραύματος και επικεφαλής του τμήματος ποδιών και αστραγάλων στο MU Health Care και επίκουρος καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

«Οι ασθενείς είναι συνήθως πολύ χαρούμενοι που περπατούν νωρίτερα και αρχίζουν τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς σταματούν γρήγορα να χρησιμοποιούν πατερίτσες και άλλα βοηθήματα και είναι πιο ικανοποιημένοι με τη φροντίδα τους», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Foot and Ankle Surgery.