Η «αθώα» συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο εμβοών
Οι εμβοές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από ασυνήθιστους, συχνά εξοντωτικούς ήχους, ακόμη και 24 ώρες την ημέρα.
![Η «αθώα» συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο εμβοών](https://cdn.onmmd.gr/img/1200/675/85/2025/02/06/9d5746c5-emvoes-iliggos.jpg?t=aankK-lLlFEZFcj9NGww0g)
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι εμβοές τους εμποδίζουν να εργαστούν και να κοιμηθούν.
Οι εμβοές μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να οδηγήσουν το άτομο σε κατάθλιψη, αλκοολισμό, εθισμό, ακόμη και αυτοκτονία.
Ο ειδικός στις εμβοές Frank McGarth περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να βλάψει ακούσια την ακοή του.
Ένας από αυτούς είναι η χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμβοές και βλάβη στο τύμπανο.
Ο ειδικός τονίζει ότι η μπατονέτα σπρώχνει το κερί μέσα στον ακουστικό πόρο, πιέζοντας το τύμπανο και μπλοκάροντας τελικά τον ακουστικό πόρο. Αυτό προκαλεί κουδούνισμα, βουητό και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.
«Οι μπατονέτες είναι επικίνδυνες. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να τρυπάει κάποιος στα τυφλά το αυτί του. Μπορεί να βγάλετε λίγο κερί από το αυτί, αλλά σπρώχνετε μεγαλύτερη ποσότητα στο εσωτερικό του. Αν νιώθετε ότι σάς ενοχλεί η κυψελίδα στο αυτί, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία. Θα σάς κοστίσει πολύ λιγότερο μακροπρόθεσμα, από το να υποστείτε άσκοπη βλάβη στο αυτί ή την ακοή σας», τονίζει.
Η πίεση από τα ταξίδια με αεροπλάνα αλλά και το νερό κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων σπορ, αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης ή ακόμη και ρήξης του τυμπάνου με αποτέλεσμα να προκαλούνται εμβοές.
Ο Frank συμβουλεύει όσους χρησιμοποιούν αεροπλάνο, να προσπαθούν να προκαλούν χασμουρητό για να «ανοίξουν» τα αυτιά τους όταν αισθάνονται ότι είναι μπλοκαρισμένα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Η δυνατή μουσική στις συναυλίες είναι ένας άλλος ένοχος για την πρόκληση εμβοών. Ο Frank προτρέπει τους λάτρεις της μουσικής να μένουν μακριά από τα ηχεία ενώ απολαμβάνουν το αγαπημένο τους συγκρότημα.
![](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2025/02/06/mpatoneta.jpg?t=tXZ8H4CyfYw2y6R5erueeA)
Ακόμη και όταν δεν παρακολουθούν συναυλίες, τούς συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούν ακουστικά για να πνίξουν τους θορύβους του περιβάλλοντος, καθώς η μουσική σε ένταση πάνω από τη συνιστώμενη μπορεί να βλάψει το τύμπανο.
Ένας από τους ασθενείς του Frank, ο Brendan Farrell, από την Ιρλανδία, υπέφερε από χρόνιες εμβοές.
Η πάθηση επηρέαζε την καθημερινή ακοή του και είχε ως αποτέλεσμα περιόδους κατάθλιψης, για τις οποίες του συνταγογραφήθηκαν αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά χάπια.
Ο Frank υπέβαλε τον Brendan σε θεραπεία QNAS (Quietness via Neuro Auditory Stimulation), μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει τη χρήση συσκευών λευκού θορύβου για να μάθουν οι ασθενείς να «αποσυνδέονται» από τον ενοχλητικό ήχο στα αυτιά τους.
Η θεραπεία μεταμόρφωσε τη ζωή του και τώρα αισθάνεται «επανασυνδεδεμένος με τη ζωή, τους φίλους και την οικογένειά του».
Ο Brendan δήλωσε: «Μπορώ πλέον να ακούω και να απολαμβάνω καθημερινούς ήχους, όπως το θρόισμα των φύλλων, την τηλεόραση και τις εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις. Οι εμβοές είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμες τώρα και το νέο συναίσθημα της συνδεσιμότητας έχει προκαλέσει τεράστια διαφορά στη ζωή μου».
Περσινή έρευνα σε σχεδόν 500 άτομα με εμβοές στη Μ. Βρετανία, αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε είχε σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού κατά το προηγούμενο έτος, ενώ οκτώ στους δέκα είχαν κακή διάθεση ή άγχος.
Πηγή: Mail Online