ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη για πρόληψη καταρράκτη & γλαυκώματος και βελτίωση της νυχτερινής όρασης - Πού θα τη βρείτε

Σινάνη Αικατερίνη

Η φροντίδα των ματιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση καθαρής, υγιούς όρασης.

Βιταμίνη για πρόληψη καταρράκτη & γλαυκώματος και βελτίωση της νυχτερινής όρασης - Πού θα τη βρείτε

Λόγω της συνεχούς έκθεσής τους σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να τα βλάψουν και της ευπάθειας που αναπτύσσουν, τα πολύτιμα όργανα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Τα μάτια μας εκτίθενται σε συνεχείς κινδύνους: Ασθένειες ή βλάβες που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Από την υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των οθονών μέχρι την έλλειψη τακτικών ελέγχων, πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όρασης, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψή τους.

Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, καθώς τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει κάποιος έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ματιών με την πάροδο του χρόνου.

Ένα παράδειγμα τροφής που είναι ευεργετική για την υγεία των ματιών, είναι τα καρότα.

Η λουτεΐνη, μια οργανική χρωστική ουσία που ταξινομείται ως καροτενοειδές, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την προστασία της υγείας των ματιών.

Η λουτεΐνη εντοπίζεται κυρίως στα μάτια και ανήκει, μαζί με τη ζεαξανθίνη, στην κατηγορία των καροτενοειδών. Εάν και τα καροτενοειδή στη φύση είναι πάρα πολλά, μόλις λίγα από αυτά εντοπίζονται στα μάτια και ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Η λουτεΐνη προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς στα μάτια και συγκεκριμένα την ωχρά κηλίδα, από οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί το φως.

Αυτό το συστατικό λειτουργεί ως φίλτρο φωτός, «προστατεύοντας τους ιστούς των ματιών από βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία».

Τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη είναι:

  • Κρόκοι αυγών
  • Σπανάκι
  • Λάχανο
  • Καλαμπόκι
  • Πορτοκαλί πιπεριές
  • Ακτινίδια
  • Σταφύλια
  • Πορτοκαλί κολοκύθα

Η έρευνα δείχνει ότι η λουτεΐνη μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια κατάσταση που επηρεάζει τους ηλικιωμένους και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση συμπληρωμάτων λουτεΐνης για έως και 36 μήνες θα μπορούσε να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα αυτής της νόσου. Η από του στόματος πρόσληψη λουτεΐνης για τουλάχιστον 3 μήνες σε δόσεις μεγαλύτερες από 5 mg και όταν συνδυάζεται με άλλες καροτενοειδείς βιταμίνες παρουσιάζει πρόσθετα οφέλη. Δεν σταματά όμως την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καταρράκτη. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν έχει θετική επίδραση σε όσους πάσχουν ήδη από αυτή την ασθένεια των ματιών.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η βιταμίνη δεν αντικαθιστά την ιατρική περίθαλψη ή τους τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους.

Πηγή: El Tiempo