ΥΓΕΙΑ

Ποια φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά για τον πονόδοντο - Μελέτη ορόσημο

Σινάνη Αικατερίνη

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη είναι καλύτερα στη διαχείριση του πόνου των δοντιών από τα οπιοειδή.

Ποια φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά για τον πονόδοντο - Μελέτη ορόσημο

Οι άνθρωποι που είχαν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους, είχαν καλύτερη πορεία όταν λάμβαναν ένα συνδυασμό ακεταμινοφαίνης/ιβουπροφαίνης από ό,τι όταν λάμβαναν υδροκωδόνη.

Όσοι έλαβαν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είχαν λιγότερο πόνο και καλύτερο ύπνο από εκείνους στους οποίους συνταγογραφήθηκε το οπιοειδές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια μελέτη ορόσημο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Cecile Feldman, από τη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Rutgers.

«Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ισχυρά από ό,τι υποψιαζόμασταν».
Οι οδοντίατροι συγκαταλέγονται στις ειδικότητες γιατρών που συνταγογραφούν τα περισσότερα οπιοειδή.

Για πολλούς νέους ανθρώπους, οι οδοντιατρικές πράξεις, όπως η εξαγωγή φρονιμίτη, είναι η αιτία για την πρώτη τους επαφή με οπιοειδή φάρμακα.

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν οι νέοι άνθρωποι εισάγονται στα οπιοειδή, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να τα χρησιμοποιήσουν τελικά ξανά και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε εθισμό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συνέστησαν τυχαία σε περισσότερους από 1.800 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εξαγωγή φρονιμίτη, να λάβουν είτε συνδυασμό ακεταμινοφαίνης/ιβουπροφαίνης είτε υδροκωδόνη μαζί με ακεταμινοφαίνη.

Ο συνδυασμός που δεν χρειαζόταν συνταγή, διαχειρίστηκε τον πόνο καλύτερα από το οπιοειδές, ιδίως κατά τις δύο πρώτες ημέρες μετά την οδοντιατρική επέμβαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Εκείνοι που έπαιρναν ακεταμινοφαίνη/ιβουπροφαίνη είχαν λιγότερο επαναλαμβανόμενο πόνο, λιγότερες παρεμβολές από τον πόνο στην καθημερινή τους ζωή και καλύτερη ποιότητα ύπνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Εξετάζαμε την αποτελεσματικότητα - άρα πώς λειτουργεί στην πραγματική ζωή, λαμβάνοντας υπόψη αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Feldman.

Επιπλέον, οι άνθρωποι στους οποίους δεν είχαν συνταγογραφηθεί οπιοειδή, είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εκτελέσουν νέα συνταγή οπιοειδών εντός έξι μηνών από την οδοντιατρική τους επέμβαση.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση εξέδωσε πρόσφατα σύσταση που προτρέπει τους οδοντιάτρους να αποφεύγουν τη χρήση οπιοειδών ως πρώτη επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Dental Association.