ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο γόνατο: Τελικά η άσκηση βελτιώνει ή χειροτερεύει την κατάσταση;

Σινάνη Αικατερίνη

Η κίνηση είναι φάρμακο, λένε οι γιατροί στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Πόσο αληθές είναι όμως αυτό;

Πόνος στο γόνατο: Τελικά η άσκηση βελτιώνει ή χειροτερεύει την κατάσταση;

Πρόσφατη ανασκόπηση στοιχείων αμφισβητεί τη χρησιμότητα της άσκησης για την ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας του γόνατος.

«Η άσκηση πιθανώς οδηγεί σε βελτίωση του πόνου, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής βραχυπρόθεσμα», λένε οι ερευνητές με επικεφαλής την Belinda Lawford, ερευνήτρια του τομέα φυσιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

«Ωστόσο, με βάση τα όρια για τις ελάχιστες σημαντικές διαφορές που χρησιμοποιήσαμε, τα οφέλη αυτά ήταν αβέβαιης κλινικής σημασίας», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η ανασκόπηση δημιουργεί αμφιβολίες για αυτό που θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για τον πόνο στο γόνατο.

«Η κίνηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος ενός πλάνου θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας», αναφέρει το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, συνιστώντας στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις, αεροβική και ασκήσεις ισορροπίας.

Για τη νέα ανασκόπηση, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 139 προηγούμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν σχεδόν 12.500 συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκαν έως τις αρχές Ιανουαρίου 2024.

Σε μια κλίμακα 100 βαθμών, η άσκηση για την αρθρίτιδα του γόνατος βελτίωσε:

  • Τον πόνο κατά 8,7 έως 13,1 μονάδες
  • Τη σωματική λειτουργία κατά 9,7 έως 12,5 μονάδες
  • Την ποιότητα ζωής κατά 4,2 έως 6,1 μονάδες

Ενώ πρόκειται ωστόσο για σημαντικές βελτιώσεις, δεν πληρούσαν πάντα τις καθιερωμένες βαθμολογίες για την επίτευξη ελάχιστης σημαντικής διαφοράς στη ζωή ενός ασθενούς, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για να έχει η άσκηση ουσιαστική συμβολή στη ζωή του ασθενούς, ο πόνος θα έπρεπε να βελτιωθεί κατά 12 μονάδες, η σωματική λειτουργία κατά 13 μονάδες και η ποιότητα ζωής κατά 15 μονάδες.

«Τα οφέλη ήταν αβέβαιης κλινικής σημασίας, που σημαίνει ότι μπορεί να μην οδηγήσουν σε αλλαγή των συμπτωμάτων που θα προκαλέσει αισθητή διαφορά στους ασθενείς», λένε οι ερευνητές.

Κάποιες μελέτες περιλάμβαναν μικρές ομάδες ή δεν ήταν καλά σχεδιασμένες.

«Πολλές μελέτες είναι κακής ποιότητας με μικρά μεγέθη δείγματος», έγραψαν οι ερευνητές. «Ως εκ τούτου, ορισμένες μελέτες μπορεί να έκαναν τα οφέλη της άσκησης να φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι».

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.