ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος / ισχίου: Πώς το πρόχειρο φαγητό αλλοιώνει και τις αρθρώσεις μας

Σινάνη Αικατερίνη

Οι τροφές που περιέχουν πρόσθετα, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, έχουν συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με κινδύνους, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος / ισχίου: Πώς το πρόχειρο φαγητό αλλοιώνει και τις αρθρώσεις μας

Πολλοί επιστήμονες έχουν εισηγηθεί την εξάλειψη των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ που παρακολούθησαν πάνω από 600 υπέρβαρους Αμερικανούς, ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο πρόχειρο φαγητό, είχαν υψηλότερες ποσότητες λίπους αποθηκευμένες στους μυς των μηρών τους.

Η ποσότητα των θερμίδων που προσλάμβαναν από τις τροφές δεν διαφοροποιούσε το αποτέλεσμα.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένες τροφές, επηρέασαν ακόμη και την ποιότητα των μυών, ανεξάρτητα από το πόση άσκηση έκαναν οι συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους απηχούν τις εκκλήσεις για περιορισμό ορισμένων τύπων υπερεπεξεργασμένων τροφών και προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες ποσότητες λίπους στους μηριαίους μύες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Η Δρ. Zehra Akkaya, ερευνήτρια ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η καινοτομία αυτής της μελέτης είναι ότι διερευνά την επίδραση της ποιότητας της διατροφής, συγκεκριμένα τον ρόλο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε σχέση με το ενδομυϊκό λίπος στους μηριαίους μύες που αξιολογείται με μαγνητική τομογραφία».

Στη μελέτη συμμετείχαν 666 ενήλικες με μέση ηλικία 60 ετών και ΔΜΣ 27 οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την καθημερινή διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία.

Περίπου το 40% των τροφών που κατανάλωσαν τον τελευταίο χρόνο ήταν υπερ-επεξεργασμένες.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές κατανάλωναν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο ενδομυϊκό λίπος είχαν στους μυς των μηρών τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θερμίδων που λάμβαναν.

Η Δρ. Akkaya δήλωσε: «Σε έναν ενήλικο πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας γονάτων ή ισχίων, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών συνδέεται με αυξημένο λίπος εντός των μυών του μηρού. Τα ευρήματα ίσχυαν ανεξάρτητα από το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής, τον ΔΜΣ, τους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Η στόχευση των τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής, κυρίως η πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και επαρκούς άσκησης, αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της αρχικής διαχείρισης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα όλο και πιο διαδεδομένο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Δεδομένου ότι η πάθηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία και τις ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, υπάρχουν πιθανές δυνατότητες για την τροποποίηση του τρόπου ζωής και τη διαχείριση της νόσου».

Ο γενικός όρος υπερεπεξεργασμένες τροφές χρησιμοποιείται για να καλύψει οτιδήποτε βρώσιμο που παρασκευάζεται με χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι.

Τα έτοιμα γεύματα, το παγωτό, οι συσκευασμένες σάλτσες, είναι μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα προϊόντων που εμπίπτουν στον όρο-ομπρέλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Πλέον ο όρος είναι συνώνυμος με τα τρόφιμα που έχουν ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία.

Διαφέρουν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία υφίστανται επεξεργασία για να διαρκέσουν περισσότερο ή να βελτιωθεί η γεύση τους, όπως το παστό κρέας, το τυρί και το φρέσκο ψωμί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χειρότερο στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν το 57% της διατροφής των Βρετανών.

Το 50% των γυναικών και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάταγμα, συχνότερα στη σπονδυλική στήλη ή στα ισχία, εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης, οι οποίες καθιστούν τα οστά τόσο εύθραυστα ώστε να αρκεί ένα φτάρνισμα ή ένας έντονος βήχας για να προκληθεί κάταγμα.

Τα κατάγματα αυτά βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις αιτίες αναπηρίας και πρόωρου θανάτου.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο.

Πηγή: Mail Online