Τι συνιστούν οι νευρολόγοι στις γυναίκες να αποφεύγουν για να αποτρέψουν την απώλεια μνήμης
Ο εγκέφαλος των γυναικών γερνάει διαφορετικά από τον εγκέφαλο των ανδρών, οπότε οι συνήθειες που πρέπει να ακολουθούν δεν είναι οι ίδιες, σύμφωνα με τη Lisa Mosconi, ειδική νευρολόγο του Χάρβαρντ και διευθύντρια της πρωτοβουλίας Weill Cornell Women's Brain Initiative.
Η απώλεια της μνήμης αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και εκδηλώνεται γενικά από την ηλικία των 60 ετών και μετά.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην άνοια και την απώλεια μνήμης σχετιζόταν πριν από χρόνια με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής τους.
Κάποιες έρευνες ωστόσο, όπως αυτή της νευρολόγου Lisa Mosconi, αποκάλυψαν ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο των γυναικών και των ανδρών μπορεί να είναι η κύρια εξήγηση.
Η ειδική νευρολόγος που μελετά εδώ και χρόνια τους εγκεφάλους των γυναικών, έχει διαπιστώσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διατροφή στην υγεία του εγκεφάλου.
Στο βιβλίο της «Brain Food», εμβαθύνει στις διατροφικές ανάγκες, καθώς, όπως γράφει, «ο εγκέφαλός μας κυριολεκτικά λειτουργεί με θρεπτικά συστατικά».
Ενώ κάποιες τροφές όμως, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, κάποιες άλλες μπορούν να επιταχύνουν τη φθορά του.
Πέντε τροφές που δεν πρέπει να τρώτε
Η νευρολόγος διαπίστωσε ότι τα παρακάτω πέντε είδη τροφίμων θα μπορούσαν να επιταχύνουν την απώλεια μνήμης και την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών.
Παρόλο που είναι απολύτως αναγνωρίσιμα και προφανή, αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων.
Η τακτική κατανάλωσή τους περνά συχνά απαρατήρητη, επιβαρύνοντας την υγεία του εγκεφάλου.
Αρχικά, επισημαίνει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Έχουν αναγνωριστεί ως απολύτως αρνητικά για την υγεία, καθώς περιέχουν μια σειρά βιομηχανικά επεξεργασμένων πρόσθετων, λιπών και σακχάρων. Μια διατροφή πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνώνυμη με τη μη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες.
Τέτοια τρόφιμα είναι οι πίτσες, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά. Εκτός του ότι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μνήμη, μελέτες τα ενοχοποιούν και για την ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών.
Στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα εντάσσονται και τα τηγανητά. Τρόφιμα επικαλυμμένα με μεγάλες ποσότητες λαδιού, ιδίως κορεσμένων και τρανς λιπαρών, είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο, καθώς δυσκολεύουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν την ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών.
Η διατροφή με μεγάλες ποσότητες σακχάρων, μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου σας. Βέβαια η γλυκόζη αποτελεί μια από τις κύριες πηγές ενέργειας του εγκεφάλου, η υπερβολική κατανάλωση όμως, έχει συνδεθεί με την απώλεια των γνωστικών ικανοτήτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην καταναλώνετε πάνω από έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.
Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν επίσης αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ, δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Ο συνδυασμός αλκοόλ και αναψυκτικών καταστρέφει τους νευρώνες και ευνοεί την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων.
Ανάμεσα σε μια πληθώρα ερευνών και μελετών, οι νευρολόγοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν έως και 45 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο.
Όπως επισημαίνει η κλινική του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, «ο μεταβολισμός των κυττάρων του νευρικού συστήματος απαιτεί οξυγόνο και γλυκόζη». Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αναζητάτε τροφές με τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για να τα βοηθήσετε να λειτουργήσουν σωστά.
Ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι οι εξής:
Γλυκοπατάτα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο που διατηρεί την υγεία του νευρικού συστήματος.
Mούρα
Αυτά τα κόκκινα ή μοβ φρούτα ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε φαλβονοειδή που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για τη φθορά των κυττάρων. Βοηθούν έτσι στη μείωση των παθολογιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ψάρια
Οι μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία της παροχής στον οργανισμό ωμέγα-3. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης ψαριών, καθώς χάρη σε αυτά ο εγκέφαλος διατηρεί τη βέλτιστη ανάπτυξη και μεγέθυνση, αυξάνοντας την ικανότητα μάθησης.
Δαμάσκηνα
Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και νευροπροστατευτικές ενώσεις, τα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο που συνιστάται από τους νευρολόγους για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ενώσεις τους μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη.
Πηγή: 20minutos