ΥΓΕΙΑ

Η εξέταση που εντοπίζει την ηπατική νόσο πολύ πριν τα συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία αναδεικνύει τη δυνατότητα ελέγχου των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 για ηπατική βλάβη ταυτόχρονα με τον έλεγχο για οφθαλμολογικές παθήσεις.

Η εξέταση που εντοπίζει την ηπατική νόσο πολύ πριν τα συμπτώματα

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 έχουν στεατωτική (ή λιπώδη) ηπατική νόσο, αλλά οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, καθώς η ηπατική νόσος σπάνια προκαλεί συμπτώματα στα πρώιμα στάδια.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτυχθεί ίνωση του ήπατος. Πρόκειται για έναν τύπο ουλής του ήπατος που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος σε ορισμένους ασθενείς.

Οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τον έλεγχο για ηπατική ίνωση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

«Δυστυχώς, η σοβαρή ηπατική νόσος συχνά ανιχνεύεται αργά, όταν η πρόγνωση είναι κακή», λέει ο Hannes Hagström, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Huddinge του Karolinska Institutet και σύμβουλος ηπατολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska.

«Δεδομένου ότι υπάρχει πλέον εγκεκριμένη θεραπεία για τη στεατική ηπατική νόσο με ίνωση, θα ήταν καλό να μπορούμε να εξετάζουμε τους διαβητικούς ασθενείς για ίνωση του ήπατος και έτσι να προλαμβάνουμε τη σοβαρή νόσο».

Στη Σουηδία, η σάρωση του αμφιβληστροειδούς (φωτογραφία βυθού) είναι ένα καθιερωμένο πρόγραμμα ελέγχου για την ανίχνευση οφθαλμικών βλαβών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σε νέα μελέτη, ο Hagström και οι συνάδελφοί του διερεύνησαν κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να γίνει ταυτόχρονα έλεγχος για ηπατική ίνωση με τη χρήση ελαστογραφίας. Αυτή η τεχνική που βασίζεται σε υπερήχους είναι ανώδυνη και διαρκεί 5 έως 10 λεπτά.

«Αυτό θα μας επέτρεπε να σκοτώσουμε με ένα σμπάρο δύο πουλιά και να ανιχνεύσουμε εύκολα την ηπατική ίνωση σε αυτή την ομάδα ασθενών πριν εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος», λέει ο Hagström.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε μια τέτοια συνδυασμένη εξέταση».

Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.300 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που υποβλήθηκαν σε σάρωση αμφιβληστροειδούς αν θα εξέταζαν επίσης το ήπαρ τους με ελαστογραφία. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, δηλαδή το 77% των συμμετεχόντων στη μελέτη, απάντησαν ναι.

Περίπου το 15,8% των ασθενών που εξέτασαν το ήπαρ τους με ελαστογραφία είχε ευρήματα που υποδηλώνουν ηπατική ίνωση, ενώ το 5,0% είχε ευρήματα που υποδηλώνουν προχωρημένη ηπατική ίνωση ή κίρρωση. Ωστόσο, κατά την επαναληπτική εξέταση και επαναξιολόγηση, τα ποσοστά αυτά ήταν χαμηλότερα: 7,4% και 2,9% αντίστοιχα.

«Αυτό δείχνει ότι η μέθοδος δίνει πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, εν μέρει επειδή πολλοί άνθρωποι πιθανώς δεν ήταν νηστικοί όπως τους είχε δοθεί οδηγία κατά την πρώτη εξέταση», λέει ο Hagström.

«Το επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια οικονομικών αναλύσεων για την υγεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συνδυασμένη στρατηγική ελέγχου για οφθαλμικές και ηπατικές παθήσεις είναι επωφελής».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Gastroenterology & Hepatology.