ΥΓΕΙΑ

Ποιους καρκίνους μπορεί να αποκαλύψει ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος

Σινάνη Αικατερίνη

Θα μπορούσε μια προγεννητική εξέταση αίματος που έχει σχεδιαστεί για την ανεύρεση ανωμαλιών στο έμβρυο, να ανιχνεύσει «κρυμμένο» καρκίνο στη μέλλουσα μητέρα;

Ποιους καρκίνους μπορεί να αποκαλύψει ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος

Νέα μελέτη λέει ναι: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν καρκίνο σχεδόν στις μισές (48%) μέλλουσες μητέρες με μη φυσιολογικά αποτελέσματα στην εξέταση αίματος, γνωστή ως Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος.

Οι καρκίνοι περιελάμβαναν καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα, των νεφρών, των λεμφαδένων, των χοληφόρων και του παγκρέατος.

Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των κυήσεων για τυχόν προβλήματα υγείας της μητέρας ή του εμβρύου.

Ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος, είναι μια απλή εξέταση αίματος που αναλύει το DNA έτσι ώστε να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχει το μωρό για μεγάλο αριθμό γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down.

Επειδή αναλύει θραύσματα DNA που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος από τον πλακούντα, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει έναν αδιάγνωστο καρκίνο στη μητέρα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη οι ερευνητές πραγματοποίησαν έλεγχο για καρκίνο σε 107 έγκυες γυναίκες, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος, τυπικές διαγνωστικές εξετάσεις και μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο.

Από αυτές, 52 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι ήταν λεμφώματα - 31 γυναίκες είχαν καρκίνο των λεμφαδένων.

Περισσότερες από τις μισές (56%) από τις γυναίκες με καρκίνο δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ένα άλλο 25% είχε συμπτώματα που είχαν αποδοθεί στην εγκυμοσύνη τους. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στομάχι που προκαλούσε ο καρκίνος του παγκρέατος είχε διαγνωστεί ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Οι μαγνητικές τομογραφίες ολόκληρου του σώματος ήταν πιο αποτελεσματικές στην ανίχνευση του καρκίνου, ακολουθούμενες από τις αιματολογικές εξετάσεις. Τα συνήθη διαγνωστικά εργαλεία, όπως η λήψη ιατρικού ιστορικού και η σωματική εξέταση, ήταν λιγότερο χρήσιμες.

Περίπου 1 στις 10.000 γυναίκες που κάνουν κάθε χρόνο Μη Επεμβατικό Προγεννητικό Έλεγχο έχουν μη φυσιολογικό αποτέλεσμα που είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν οι γιατροί.

Αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από καρκίνο.

«Τόσο οι ίδιες όσο και οι γιατροί που τις παρακολουθούν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα και να κάνουν πρόσθετες εξετάσεις, καθώς σε αυτό τον πληθυσμό υπάρχει 48% κίνδυνος καρκίνου», λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.