ΥΓΕΙΑ

Μέλι αντί για ζάχαρη στον καφέ: Τα υπέρ και τα κατά

Σινάνη Αικατερίνη

Το μέλι χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό τροφίμων και ροφημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ.

Μέλι αντί για ζάχαρη στον καφέ: Τα υπέρ και τα κατά

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν το μέλι ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη ή στα γλυκαντικά με μηδέν θερμίδες.

Παρότι το μέλι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, έχει και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Το παρόν άρθρο εξετάζει τα υπέρ και τα κατά της προσθήκης μελιού στον καφέ σας.

Θρεπτικά συστατικά

Σε αντίθεση με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά -και τα δύο προσφέρουν ελάχιστα από διατροφική άποψη- το μέλι έχει κάποιες βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις που ενισχύουν την υγεία και μπορούν να αυξήσουν σε μικρό βαθμό τη θρεπτική αξία του καφέ.

Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από επικίνδυνες ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Συνεπώς, οι μικρές ποσότητες μελιού που συνήθως προστίθενται στον ζεστό καφέ, είναι απίθανο να προσφέρουν σημαντικά οφέλη.

Κενές θερμίδες

Αν και το μέλι περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά, κατά βάση είναι ζάχαρη. Αν προσέχετε την υγεία σας, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Αυτό σημαίνει όχι πάνω από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) για τους άνδρες και 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) για τις γυναίκες την ημέρα.

Προσθέτοντας 2 κουταλάκια του γλυκού (14 γραμμάρια) μέλι, το οποίο δίνει 43 θερμίδες και 12 γραμμάρια ζάχαρης, στον καφέ σας, θα φτάνατε το 48% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ζάχαρης για τις γυναίκες και το 33% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ζάχαρης για τους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Η υψηλή πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ίσως πρέπει να παραλείψετε την προσθήκη μελιού στον καφέ ή να επιλέξετε ένα φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, όπως η στέβια.

Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν πιθανή σχέση μεταξύ των γλυκαντικών ερυθριτόλης και των καρδιακών προβλημάτων, οπότε είναι προτιμότερο να αναζητάτε γλυκαντικά χωρίς ερυθριτόλη.

Αλλοιώνει τη γεύση

Το μέλι μπορεί να αλλάξει τη γεύση του καφέ σας. Η γεύση του μελιού εξαρτάται από το είδος της γύρης από την οποία παρασκευάζεται. Κάποιες ποικιλίες έχουν πολύ ήπια γεύση και κάποιες άλλες πολύ έντονη.

Ακόμη και το μέλι με ήπια γεύση όμως, αλλοιώνει τη γεύση του καφέ σας σε σύγκριση με τη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Αν επιλέξετε να προσθέσετε μέλι στον καφέ σας, αλλά δεν θέλετε να αλλάξει πολύ τη γεύση του, ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα μελιού με ήπια γεύση.

Στη συνέχεια, ρυθμίστε την ποσότητα μέχρι να βρείτε το σημείο που σας ικανοποιεί.

Συμπέρασμα

Σε αντίθεση με τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες, το μέλι μπορεί να παρέχει κάποιες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, η προσθήκη του στον καφέ, προσθέτει επίσης ζάχαρη και θερμίδες και αλλάζει τη γεύση του ροφήματός σας.

Τελικά, το αν θα επιλέξετε να προσθέσετε μέλι στον καφέ σας εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τους διατροφικούς σας στόχους.

Πηγή: Healthline