ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Γιατί η κολονοσκόπηση υπερτερεί έναντι των άλλων διαγνωστικών μεθόδων

Σινάνη Αικατερίνη

Οι μεσήλικες που πρέπει να κάνουν εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορούν πλέον να επιλέξουν την εξέταση αίματος αντί της τυπικής κολονοσκόπησης.

Καρκίνος εντέρου: Γιατί η κολονοσκόπηση υπερτερεί έναντι των άλλων διαγνωστικών μεθόδων

Η εν λόγω εξέταση ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η κολονοσκόπηση στην ανίχνευση και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μια νέα ανασκόπηση μελετών.

Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου αναμένεται να είναι δυόμισι φορές περισσότεροι για όσους κάνουν την εξέταση αίματος κάθε τρία χρόνια, σε σύγκριση με όσους υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση μία φορά τη δεκαετία.

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου αναμένεται να αυξηθούν εάν οι άνθρωποι επιλέγουν την εξέταση αίματος αντί της κολονοσκόπησης ή των εξετάσεων κοπράνων, προέβλεψαν οι ερευνητές.

«Η πρώτη γενιά αιματολογικών εξετάσεων είναι μια πραγματικά συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Uri Ladabaum, καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Stanford Medicine. «Αλλά προς το παρόν, αν μπορείτε να κάνετε κολονοσκόπηση ή εξέταση με βάση τα κόπρανα, μην κάνετε εξέταση αίματος».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τον Ιούλιο το πρώτο τεστ αίματος για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα με μέσο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η έγκρισή του στηρίχθηκε σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 8.000 άνθρωποι, η οποία διαπίστωσε ότι το τεστ ανίχνευσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 83% όσων είχαν όγκο στο παχύ έντερο. Ανίχνευσε όμως προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου, μόνο σε περίπου 13% των ατόμων.

Η κολονοσκόπηση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν προηγουμένως ισχυρά καθαρτικά για να αδειάσουν πλήρως το έντερό τους και να υποβάλλονται σε νάρκωση, ενώ οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν λεπτό σωλήνα για να εξετάσουν το εσωτερικό ολόκληρου του παχέος εντέρου.

Πρόκειται ωστόσο για μια πολύτιμη εξέταση που καθιστά τον καρκίνο του παχέος εντέρου έναν από τους μοναδικούς καρκίνους που μπορούν να προληφθούν πλήρως, επειδή οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν τυχόν προκαρκινικούς πολύποδες που εντοπίζουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

«Αυτό καθιστά την κολονοσκόπηση μια μοναδική μέθοδο προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο, επειδή έχετε επίσης τη δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου», δήλωσε ο Ladabaum.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα από μια εξέταση κοπράνων ή αίματος, πρέπει να υποβάλλονται στη συνέχεια σε κολονοσκόπηση, για να ελέγξουν εκ νέου αν έχουν είτε καρκίνο είτε πολύποδες.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για έξι εμπορικά διαθέσιμες ή υπό ανάπτυξη εξετάσεις διαλογής με βάση το αίμα και τα κόπρανα, καθώς και για την κολονοσκόπηση.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, υπολόγισαν το σχετικό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και των θανάτων μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποίησαν κάθε προσέγγιση προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το εκτιμώμενο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 άτομα διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Κολονοσκόπηση: 1.543 περιπτώσεις και 672 θάνατοι
  • Εξέταση κοπράνων: περίπου 2.200 έως 2.500 περιπτώσεις και 904 έως 1.025 θάνατοι
  • Εξετάσεις αίματος: περίπου 4.300 περιπτώσεις και 1.600 θάνατοι
  • Καμία εξέταση: 7.500 περιπτώσεις και 3.600 θάνατοι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι κολονοσκοπήσεις και οι εξετάσεις κοπράνων είναι πιο αποδοτικές από τις εξετάσεις αίματος.

«Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι σίγουρα πολύ καλύτερες από το τίποτα, αλλά θα επιδεινώσουν τα αποτελέσματα στο γενικό πληθυσμό και θα αυξήσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, αν οι άνθρωποι τις επιλέγουν αντί για κολονοσκόπηση», δήλωσε ο Ladabaum.

«Ιδανικά, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός διαφορετικών εξετάσεων σε όλο τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η εξέταση αίματος είναι ακόμη τόσο νέα που δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου και δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα την επιλέξουν, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Μένει να δούμε ποιος θα χρησιμοποιήσει πραγματικά τις εξετάσεις αίματος», δήλωσε ο Ladabaum. «Θα είναι άνθρωποι που δεν έχουν ποτέ εξεταστεί με άλλη μέθοδο; Και θα είναι πρόθυμοι να κάνουν μια επακόλουθη κολονοσκόπηση, εάν χρειαστεί;».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.