ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το πρώτο σημάδι ενδοκαρδίτιδας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη της εσωτερικής επένδυσης των καρδιακών θαλάμων και των βαλβίδων.

Ποιο είναι το πρώτο σημάδι ενδοκαρδίτιδας
Bigstock

Εμφανίζεται όταν βακτήρια ή άλλα παθογόνα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται στις εσωτερικές επιφάνειες της καρδιάς. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών, επομένως η κατανόηση των πρώτων σημαδιών ενδοκαρδίτιδας είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τους τύπους και τα συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας καθώς και τις συνιστώμενες ενέργειες, εάν υπάρχει υποψία της νόσου.

Τύποι ενδοκαρδίτιδας

Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορους τύπους, κυρίως με βάση την αιτία και την εξέλιξη της λοίμωξης:

1. Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή. Συνήθως προκαλείται από βακτήρια και μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά (υποξεία) ανάλογα με τον τύπο του εμπλεκόμενου βακτηρίου.

  • Οξεία λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα: Ταχεία έναρξη και επιθετική μορφή της νόσου. Συχνά εμφανίζεται σε άτομα με φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες και απαιτεί άμεση θεραπεία.
  • Υποξεία λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα: Αναπτύσσεται πιο αργά, σε διάρκεια εβδομάδων ή και μηνών. Πιο συχνή σε άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

2. Μη λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Μερικές φορές προκαλείται από άλλες καταστάσεις εκτός από λοίμωξη, όπως ο Λύκος ή ο καρκίνος. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στις καρδιακές βαλβίδες.

Ποιο είναι το πιο κοινό πρώτο σημάδι της ενδοκαρδίτιδας

Το πιο κοινό πρώτο σημάδι ενδοκαρδίτιδας είναι συχνά ο επίμονος πυρετός.

Δεδομένου ότι η μόλυνση οδηγεί σε φλεγμονή, το σώμα αντιδρά αυξάνοντας τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα πυρετό, που δεν υποχωρεί εύκολα με κοινές θεραπείες (π.χ. αντιπυρετικά). Αυτός ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από ρίγη, εφίδρωση και αίσθημα γενικής κακουχίας.

Εκτός από τον πυρετό, άλλα πρώιμα σημάδια μπορεί να είναι:

  • Κόπωση: Ασυνήθιστη κούραση ακόμα και μετά από ελάχιστη δραστηριότητα.
  • Πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις: Πόνοι στο σώμα που δεν έχουν εμφανή αιτία.
  • Νυχτερινή εφίδρωση: Υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, συχνά τόσο έντονη, ώστε να ξυπνάτε με μουσκεμένα ρούχα.
Sick-fever-flu-thermometer

Συμπτώματα ενδοκαρδίτιδας

Αυτά μπορεί να ποικίλλουν ευρέως και μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά ή ξαφνικά. Μερικά από τα βασικά συμπτώματα είναι:

  1. Πυρετός και ρίγη: Ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πυρετός είναι χαρακτηριστικό σημάδι.
  2. Καρδιακό φύσημα: Μη φυσιολογικοί ήχοι που παράγονται από την ταραχώδη ροή του αίματος στην καρδιά.
  3. Δύσπνοια: Δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.
  4. Κόπωση και αδυναμία: Σοβαρή κόπωση, ακόμη και μετά από ανάπαυση.
  5. Νυχτερινή εφίδρωση: Υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  6. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Σταδιακή απώλεια βάρους χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση.
  7. Πόνοι: Σε μύες και αρθρώσεις, ή ακόμα και στο στήθος, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.
  8. Πετέχειες αίματος: Μικρές, κόκκινες ή μοβ κηλίδες στο δέρμα, στα λευκά των ματιών ή στο εσωτερικό του στόματος.
  9. Οίδημα: Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στα πέλματα, τα πόδια ή την κοιλιά καθώς η μόλυνση επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί σωστά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ενδοκαρδίτιδα

Η ανάπτυξη της ενδοκαρδίτιδας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την υποκείμενη αιτία.

  • Η οξεία λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί εντός ημερών, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
  • Η υποξεία λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα μπορεί να πάρει εβδομάδες ή μήνες για να αναπτυχθεί, με ηπιότερα συμπτώματα που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες είναι πιο ευαίσθητα στη σταδιακή έναρξη της υποξείας ενδοκαρδίτιδας. Οι μη λοιμώδεις μορφές ενδοκαρδίτιδας μπορούν επίσης να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν σχετίζονται με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ενδοκαρδίτιδα

Εάν εμφανίσετε επίμονο πυρετό, κόπωση και άλλα συμπτώματα, που σχετίζονται με ενδοκαρδίτιδα, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποφυγή επιπλοκών. Να τι πρέπει να κάνετε:

  1. Συμβουλευτείτε αμέσως έναν καρδιολόγο: Θα πραγματοποιήσει φυσικές εξετάσεις, θα ακούσει τυχόν καρδιακά φυσήματα και θα παραγγείλει τις απαραίτητες εξετάσεις, όπως καλλιέργεια αίματος και ηχοκαρδιογράφημα, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
  2. Ενημερώστε για το ιατρικό σας ιστορικό: Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, πρόσφατων χειρουργικών επεμβάσεων ή οδοντιατρικών επεμβάσεων, είναι σημαντικό να παρέχετε αυτές τις πληροφορίες στον γιατρό σας.
  3. Ακολουθήστε τα συνταγογραφούμενα σχέδια θεραπείας: Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά αντιβιοτικών για την εξάλειψη της λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων καρδιακών βαλβίδων.
endocarditis

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ενδοκαρδίτιδας;”

  • Προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις: Όπως κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες, συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες ή προηγούμενες περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας.
  • Χρήση ενδοφλέβιων φαρμάκων: Η ενέσιμη έγχυση φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εισαγωγής βακτηρίων απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Οδοντιατρικές επεμβάσεις: Οι επεμβάσεις, που προκαλούν αιμορραγία στο στόμα, μπορούν να εισάγουν βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικά σε άτομα με υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα.
  • Καθετήρες: Οι καθετήρες που χρησιμοποιούνται για παρατεταμένη περίοδο μπορούν να γίνουν σημείο εισόδου για βακτήρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

“Μπορεί να προληφθεί η ενδοκαρδίτιδα;”

Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προληφθεί. Δείτε πώς:

  • Καλή στοματική υγιεινή: Η μείωση των βακτηρίων στο στόμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισόδου τους στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων.
  • Αντιβιοτική προφύλαξη: Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας, όπως εκείνα με τεχνητές καρδιακές βαλβίδες, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές ή ιατρικές διαδικασίες.

“Τι θα γίνει αν η ενδοκαρδίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία;”

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Η βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μη σωστή λειτουργία της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Εγκεφαλικό: Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος λόγω της μόλυνσης και να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Βλάβη οργάνων: Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και των πνευμόνων, οδηγώντας σε περαιτέρω επιπλοκές.

Σύνοψη

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια σοβαρή καρδιακή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η αναγνώριση των πρώιμων σημαδιών, όπως ο επίμονος πυρετός και η κόπωση, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ενδοκαρδίτιδα, η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγές: clevelandclinic.org, pennmedicine.org, betterhealth.vic.gov.au, bhf.org.uk, healthline.com