ΥΓΕΙΑ

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σας κάθε μέρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η καρδιά είναι ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, υπεύθυνη για την άντληση αίματος για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο.

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σας κάθε μέρα
Bigstock

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της καρδιάς, της δομής της και του πόσο συχνά χτυπά μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δομή της καρδιάς, τη διαδικασία της κυκλοφορίας του αίματος και τον μέσο αριθμό καρδιακών παλμών ανά ημέρα και κατά τη διάρκεια της ζωής.

Ποια είναι η δομή της ανθρώπινης καρδιάς

Η ανθρώπινη καρδιά είναι ένα μυώδες όργανο που βρίσκεται στο στήθος, ελαφρώς προς τα αριστερά. Αποτελείται από 4 θαλάμους:

  1. Δεξιός κόλπος: Λαμβάνει αίμα φτωχό σε οξυγόνο από το σώμα.
  2. Δεξιά κοιλία: Αντλεί το αίμα στους πνεύμονες για οξυγόνωση.
  3. Αριστερός κόλπος: Λαμβάνει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από τους πνεύμονες.
  4. Αριστερή κοιλία: αντλεί οξυγονωμένο αίμα προς το υπόλοιπο σώμα.

Η καρδιά έχει επίσης 4 βαλβίδες (τριγλώχινα, πνευμονική, μιτροειδής και αορτική) που διασφαλίζουν τη ροή του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή η δομή επιτρέπει την αποτελεσματική κυκλοφορία, διασφαλίζοντας ότι οι ιστοί του σώματος λαμβάνουν σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.

Circulation-Blood-Heart

Πώς ρέει το αίμα από την καρδιά στο σώμα

Η κυκλοφορία του αίματος μέσω της καρδιάς και του υπόλοιπου σώματος ακολουθεί την εξής πορεία:

  1. Το αίμα εισέρχεται στον δεξιό κόλπο: Το φτωχό σε οξυγόνο αίμα από το σώμα επιστρέφει στην καρδιά.
  2. Το αίμα κινείται προς τη δεξιά κοιλία: Ο δεξιός κόλπος στέλνει αίμα στη δεξιά κοιλία, η οποία το διοχετεύει στους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών αρτηριών.
  3. Η οξυγόνωση συμβαίνει στους πνεύμονες: Στους πνεύμονες, το αίμα λαμβάνει οξυγόνο και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα.
  4. Το αίμα ρέει στον αριστερό κόλπο: Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα επιστρέφει στην καρδιά και εισέρχεται στον αριστερό κόλπο.
  5. Το αίμα κινείται προς την αριστερή κοιλία: Ο αριστερός κόλπος σπρώχνει το αίμα στην αριστερή κοιλία, η οποία στη συνέχεια το αντλεί σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτός ο συνεχής κύκλος διασφαλίζει ότι το σώμα λαμβάνει μια σταθερή παροχή οξυγόνου και απομακρύνει τα απόβλητα όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Πόσες φορές κατά μέσο όρο χτυπάει μια καρδιά κάθε μέρα

Η καρδιά ενός ενήλικα χτυπά περίπου 60 έως 100 φορές το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, που μεταφράζεται σε περίπου:

  • 86.400 έως 144.000 παλμούς την ημέρα
  • 31,5 εκατομμύρια έως 52,5 εκατομμύρια παλμούς ετησίως

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης διάρκειας ζωής (περίπου 80 χρόνια) η καρδιά μπορεί να χτυπήσει περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια φορές!

Ο ακριβής αριθμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ατομική υγεία, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τη δραστηριότητα. Οι αθλητές, για παράδειγμα, έχουν συχνά χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά τους χτυπά λιγότερες φορές ανά λεπτό σε σύγκριση με τους μη αθλητές.

Πώς να ελέγξετε τον καρδιακό σας ρυθμό

Η παρακολούθηση του καρδιακού σας παλμού είναι ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος, για να μετρήσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Δείτε πώς να το κάνετε:

  1. Βρείτε τον σφυγμό σας: Μπορείτε να εντοπίσετε τον σφυγμό σας στον καρπό (ακτινωτός παλμός) ή στον λαιμό (καρωτιδικός σφυγμός).
  2. Χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα: Τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας πάνω από την περιοχή του σφυγμού. Πιέστε απαλά μέχρι να νιώσετε τον παλμό.
  3. Μετρήστε τους παλμούς: Μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε επί 2 για να λάβετε τον καρδιακό σας ρυθμό ανά λεπτό.
checking-pulse-wrist

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό;”

Παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Για παράδειγμα, η τακτική άσκηση τείνει να μειώνει τους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία, ενώ το στρες ή το άγχος μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση.

“Είναι φυσιολογικό ο καρδιακός ρυθμός να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας;”

Ναι, είναι φυσιολογικό ο καρδιακός ρυθμός να ποικίλλει ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια άσκησης και θα μειωθεί όταν είστε σε ηρεμία ή ύπνο. Ξαφνικές ή ακραίες διακυμάνσεις, ωστόσο, μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

“Πόσο είναι ένας υγιής καρδιακός ρυθμός ηρεμίας;”

Ένας υγιής καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για ενήλικες κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Οι αθλητές και τα σωματικά ενεργά άτομα έχουν συχνά χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας, που μερικές φορές κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 παλμών ανά λεπτό.

Σύνοψη

Η ανθρώπινη καρδιά είναι ένα αξιοσημείωτο όργανο που χτυπά διαρκώς, για να μας κρατήσει ζωντανούς, κυκλοφορώντας αίμα και οξυγόνο σε όλο το σώμα. Κατά μέσο όρο, χτυπά δεκάδες χιλιάδες φορές ημερησίως, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια παλμούς σε μια ζωή! Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της καρδιάς και η τακτική παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.

Εάν παρατηρήσετε ανωμαλίες στον καρδιακό σας ρυθμό ή έχετε ανησυχίες για την υγεία της καρδιάς σας, συμβουλευτείτε καρδιολόγο για καθοδήγηση.

Πηγές: bhf.org.uk, livescience.com, clevelandclinic.org