Εγκεφαλική παράλυση λόγω ανοξίας στον τοκετό: Πώς μπορεί να βοηθήσει η καφεΐνη
Πειράματα σε αμνοερίφια έδειξαν ότι η χορήγηση δόσεων καφεΐνης σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη, καθώς και στα νεογέννητα, θα μπορούσε να προλάβει την εγκεφαλική παράλυση.
Η εγκεφαλική παράλυση προκαλείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από μείωση της παροχής οξυγόνου κατά τον τοκετό (περιγεννητική ασφυξία, ανοξαιμία).
Υπολογίζεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλική παράλυση, με το 5% των περιστατικών εγκεφαλικής παράλυσης να οφείλεται σε βλάβη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Ο Δρ. Emin Maltepe, νεογνολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, εξηγεί πώς η καφεΐνη μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες από την ασφυξία.
«Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η καφεΐνη είναι ασφαλής στην τόνωση των αναπνευστικών κέντρων των πρόωρων μωρών και τα βοηθά να θυμούνται να αναπνέουν», δήλωσε ο Maltepe, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.
«Η καφεΐνη διασχίζει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μόριο», πρόσθεσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jana Mike, παιδιατρική εντατικολόγος στο ίδιο νοσοκομείο.
Στη νέα μελέτη, 30 έγκυα πρόβατα έλαβαν είτε μία εφάπαξ ενδοφλέβια δόση ενός γραμμαρίου καφεΐνης, που αντιστοιχεί σε περίπου 10 φλιτζάνια καφέ, είτε μία ενδοφλέβια ένεση εικονικού φαρμάκου.
Στη συνέχεια, αφού γεννήθηκαν τα αρνιά και προκλήθηκε ασφυξία, κάποια από αυτά έλαβαν μια μεγάλη δόση καφεΐνης και στη συνέχεια μικρότερες δόσεις κάθε μέρα για δύο ημέρες. Τα άλλα αρνιά έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Οι μετρήσεις της συστηματικής φλεγμονής, που ονομάζονται κυτταροκίνες, ήταν σημαντικά λιγότερες μεταξύ των πειραματόζωων που εκτέθηκαν στην καφεΐνη, σε σύγκριση με εκείνα που δεν εκτέθηκαν, ανέφεραν οι ερευνητές. Τα αρνιά που έλαβαν θεραπεία, είχαν επίσης λιγότερα σημάδια τραυματισμού της φαιάς και λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους.
Τα αμνοερίφια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εμφανίστηκαν επίσης πιο δραστήρια -έτρωγαν και κινούνταν περισσότερο- σε σύγκριση με τα ζώα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.
Η καφεΐνη δεν φάνηκε να έχει καμία επιβλαβή επίδραση στις μητέρες των αρνιών, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό για την πρόληψη της μακροχρόνιας αναπηρίας σε μωρά με ασφυξία κατά τη γέννηση, ιδιαίτερα σε χώρες με λιγότερους πόρους, όπου οι υπάρχουσες θεραπείες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και η ανάγκη για προγεννητική θεραπεία είναι μεγαλύτερη», δήλωσε ο Maltepe.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 95% των περιπτώσεων εγκεφαλικής παράλυσης παγκοσμίως συμβαίνουν σε φτωχότερες χώρες.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τα νεογέννητα που έχουν περάσει περίοδο χαμηλής πρόσληψης οξυγόνου. Ακόμη και σε πλουσιότερα κράτη με νοσοκομεία υψηλής ποιότητας, η διαχείριση έχει μέτρια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εγκεφαλικής παράλυσης.
«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκεφαλική υποξία εμφανίζεται νωρίτερα στην κύηση, ενδεχομένως λόγω της αδυναμίας του πλακούντα να παρέχει αρκετή τροφή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο».
«Εξετάσαμε πάνω από 1.000 φάρμακα, αναζητώντας πιθανές θεραπείες για αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Δεν περίμενα ότι η καφεΐνη θα ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος, αλλά ήταν ο πιο αποτελεσματικός από όλους όσους εξετάσαμε, και σημαντικά πιο αποτελεσματικός από την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία», εξήγησε ο Maltepe. Φυσικά, οι έρευνες που διεξάγονται σε ζώα συχνά αποτυγχάνουν να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές είναι πάντως αισιόδοξοι και σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε γυναίκες και νεογέννητα σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Stroke.