ΥΓΕΙΑ

Ποιοι ασθενείς με Covid έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν αν νοσηλευτούν

Σινάνη Αικατερίνη

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από μόλυνση με COVID-19.

Ποιοι ασθενείς με Covid έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν αν νοσηλευτούν

Όταν τα παιδιά αξιολογήθηκαν χωριστά, ο κίνδυνος θνησιμότητας για όσα είχαν χρόνιες παθήσεις, σχεδόν τριπλασιάστηκε (2,8 φορές) συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν κάποια χρόνια πάθηση. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 22% και 8%, αντίστοιχα.

Στη νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση στοιχείων σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ασθενών με COVID-19, τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με COVID-19 που έχει εξεταστεί ποτέ σε μελέτη που διερευνά τις επιπτώσεις των μακροχρόνιων παθήσεων, αναλύθηκαν στοιχεία από 111 μελέτες παρατήρησης ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2023.

Οι μελέτες αυτές διεξήχθησαν σε 51 χώρες και οι περισσότερες αφορούσαν ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου ή νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που διαπιστώθηκαν στη μελέτη.

Η μεγάλη αυτή μελέτη παρέχει μια επικαιροποιημένη εικόνα των επιπτώσεων της COVID-19 για τα άτομα με πολλαπλές μακροχρόνιες παθήσεις.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, το ανδρικό φύλο, η κοινωνικοοικονομική αποστέρηση, οι προϋπάρχουσες παθήσεις κλπ. Δεν είχε γίνει ωστόσο εκτενής έρευνα ή αναφορά αποτελεσμάτων για ασθενείς με διαφορετικές χρόνιες παθήσεις.

Οι συγγραφείς λένε ότι τα νέα ευρήματα πρέπει να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις.

Αυτή η μεγάλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι μετά τη μόλυνση με COVID-19, και σε σχέση με τα άτομα με μία μόνο ή καμία χρόνια πάθηση, οι ασθενείς με περισσότερες χρόνιες παθήσεις έχουν:

  • 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας όλες οι ηλικίες και 3,5 φορές περισσότερες τα παιδιά
  • 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη όλες τις ηλικίες και 4,3 φορές περισσότερες τα παιδιά
  • 1,2 φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όλες οι ηλικίες και 2,9 φορές περισσότερες τα παιδιά.

«Η συστηματική ανασκόπηση και η μετα-ανάλυσή μας έδειξαν ότι υπάρχει σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος δυσμενών αποτελεσμάτων στην COVID-19 για τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πάσχουν από αυτές. Επιπλέον, σε σχέση με τα άτομα χωρίς προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά και οι νέοι με χρόνιες παθήσεις παρουσίασαν περισσότερα δυσμενή αποτελέσματα στην COVID-19», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Shukrat Salisu-Olatunji, από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Royal Society of Medicine.