ΥΓΕΙΑ

«Ομίχλη εγκεφάλου» και άλλα συμπτώματα μακράς Covid: Βοηθούν τα συμπληρώματα λιθίου;

Σινάνη Αικατερίνη

Μια αυξημένη δόση λιθίου μπορεί να ανακουφίσει από την κόπωση, την ομίχλη εγκεφάλου και τα άλλα συμπτώματα της μακράς COVID, όπως διαπίστωσε μια νέα  μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 52 ασθενείς.

«Ομίχλη εγκεφάλου» και άλλα συμπτώματα μακράς Covid: Βοηθούν τα συμπληρώματα λιθίου;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα συμπληρώματα περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λιθίου από ό,τι το λίθιο που συνταγογραφείται, συνήθως 10 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά χάπι έναντι 300 mg ή 450 mg.

«Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών, οπότε τα ευρήματα αυτά μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως προκαταρκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τόμας Γκουτούσο, του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

«Ίσως τα υψηλότερα επίπεδα λιθίου στο αίμα να μπορούν να βελτιώσουν την κόπωση και τα άλλα συμπτώματα ομίχλης εγκεφάλου που προκαλεί η Long COVID», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από 17 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν Long COVID, με πολλούς να βιώνουν ατονία και ομίχλη εγκεφάλου.

Ο Guttuso συνέστησε ασπαρτικό λίθιο σε ημερήσιες δόσεις των 5 έως 15 mg σε 10 ασθενείς, εκ των οποίων οι εννέα ισχυρίστηκαν ότι είδαν την κόπωση και την εγκεφαλική ομίχλη να υποχωρούν.

Αυτό τον ώθησε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας κλινικής δοκιμής. Έτσι, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στρατολόγησαν 52 άτομα με «νέα, ενοχλητική κόπωση ή γνωστική δυσλειτουργία που επιμένει για περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά από αυτοαναφερόμενη θετική εξέταση για COVID-19».

Οι ασθενείς έλαβαν τυχαία 10 έως 15 mg ασπαρτικού λιθίου την ημέρα ή ένα χάπι εικονικού φαρμάκου, για πέντε εβδομάδες.

Δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος όσον αφορά τη μείωση της κόπωσης ή της εγκεφαλικής ομίχλης, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Είχα μεγάλες ελπίδες ότι θα βλέπαμε ένα αποτέλεσμα από αυτή την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή», είπε. «Αλλά αυτή είναι η φύση της έρευνας. Μερικές φορές εκπλήσσεσαι δυσάρεστα».

Τρεις ασθενείς ωστόσο, πέτυχαν μείωση της κόπωσης και της ομίχλης του εγκεφάλου εάν έπαιρναν ασπαρτικό λίθιο σε ημερήσια δόση 40 έως 45 mg. Δύο ασθενείς με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λιθίου στο αίμα τα πήγαν καλύτερα.

«Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών, οπότε τα ευρήματα αυτά μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως προκαταρκτικά», προειδοποίησε ο Guttuso. «Ίσως η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων λιθίου στο αίμα να μπορεί να προσφέρει βελτιώσεις στην κόπωση και την εγκεφαλική ομίχλη στη μακρά COVID».

Είναι πιθανόν να απαιτείται άλλη μια δοκιμή, δήλωσε ο Γκουτόσο.

«Το μήνυμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το ασπαρτικό λίθιο σε πολύ χαμηλή δόση, 10-15 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, είναι αναποτελεσματικό στη θεραπεία της κόπωσης και της εγκεφαλικής ομίχλης της μακράς COVID», είπε. «Ίσως πρέπει να κάνουμε μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που να χρησιμοποιεί υψηλότερες δόσεις ασπαρτικού λιθίου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.