ΥΓΕΙΑ

Πώς η κρυοθεραπεία μειώνει φλεγμονή και τραυματισμούς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κρυοθεραπεία εκθέτει το σώμα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε μια προσπάθεια διαχείρισης του πόνου, μείωσης της φλεγμονής και ενίσχυσης της ανάρρωσης.

Πώς η κρυοθεραπεία μειώνει φλεγμονή και τραυματισμούς
Bigstock

Χρησιμοποιείται τόσο από αθλητές όσο και από άτομα με συγκεκριμένα ζητήματα υγείας και έχει διάφορες εφαρμογές: από τοπικά κρύα επιθέματα έως βύθιση σε κρύο νερό με ολόκληρο το σώμα.

Πώς η κρυοθεραπεία επηρεάζει τη φλεγμονή στο σώμα

Η κρυοθεραπεία λειτουργεί προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στο κρύο, γεγονός που βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.

Όταν το δέρμα εκτίθεται στο κρύο, η ροή του αίματος μειώνεται σε αυτήν την περιοχή, συμβάλλοντας στην μείωση του οιδήματος και του πόνου. Μετά τη θεραπεία, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, οδηγώντας σε αυξημένη ροή αίματος και προάγοντας την επούλωση. Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να καταστέλλει τη δραστηριότητα των φλεγμονωδών κυττάρων, μειώνοντας τον μυϊκό πόνο.

Γιατί η κρυοθεραπεία είναι καλή μετά από άσκηση ή τραυματισμό

Η κρυοθεραπεία είναι δημοφιλής στους αθλητές λόγω της αποτελεσματικότητάς της στην μείωση του μυϊκού πόνου, του οιδήματος και του χρόνου αποκατάστασης τραυματισμών.

Μετά από έντονη άσκηση ή τραυματισμό, το κρύο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής, μουδιάζοντας τις νευρικές απολήξεις και μειώνοντας την μεταβολική δραστηριότητα. Με την μείωση της φλεγμονής και την προώθηση της ροής του αίματος μετά τη θεραπεία, η κρυοθεραπεία υποστηρίζει την επισκευή των κατεστραμμένων ιστών, επιταχύνει την ανάρρωση και μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.

Ice-Gel-Pack-Ankle

Τύποι κρυοθεραπείας

Η κρυοθεραπεία διατίθεται σε διάφορες μορφές, η καθεμία με τη δική της εφαρμογή:

  1. Ολόσωμη κρυοθεραπεία: Περιλαμβάνει τη σύντομη έκθεση ολόκληρου του σώματος σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός (συνήθως -110°C έως -140°C) σε θάλαμο κρυοθεραπείας. Αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συστηματικών προβλημάτων, όπως φλεγμονή και πόνος σε όλο το σώμα.
  2. Τοπική κρυοθεραπεία: Χρησιμοποιεί στοχευμένη έκθεση στο κρύο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, συνήθως με παγοκύστες ή ψεκασμούς κρύου. Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για οξείς τραυματισμούς όπως διαστρέμματα.
  3. Βύθιση σε κρύο νερό: Η βύθιση σε κρύο νερό (συνήθως γύρω στους 10-15°C) για σύντομες περιόδους είναι μια δημοφιλής μέθοδος για τους αθλητές για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής μετά από έντονη άσκηση.
  4. Κρύες κομπρέσες: Εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία τραυματισμού για την μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής με πιο παραδοσιακό, προσιτό τρόπο.

Πιθανά μειονεκτήματα της κρυοθεραπείας

Η κρυοθεραπεία θεωρείται ευρέως ως ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σωστά, αλλά ενέχει ορισμένους πιθανούς κινδύνους.

Η παρατεταμένη ή ακατάλληλη έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα, εγκαύματα ή νευρική βλάβη. Επιπλέον, άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή υπέρταση, θα πρέπει να αποφεύγουν την κρυοθεραπεία εκτός εάν εγκριθεί από γιατρό. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να εγκυμονούν κινδύνους για αναπνευστικά προβλήματα, εάν χρησιμοποιηθούν σε κρυοθεραπεία όλου του σώματος.

ice-bath-cold-plunge-therapy

Συχνές ερωτήσεις

“Βοηθά η κρυοθεραπεία στην αρθρίτιδα;”

Ναι, η κρυοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα με αρθρίτιδα.

Η κρυοθεραπεία είναι αποτελεσματική στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων, που είναι κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας. Η τοπική κρυοθεραπεία, όπως κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των φλεγμονωδών αρθρώσεων, επιτρέποντας καλύτερη κινητικότητα και λιγότερη ενόχληση.

“Πόση ώρα πρέπει να κάνω κρυοθεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο;”

Οι συνεδρίες κρυοθεραπείας συνήθως διαρκούν από 2 έως 4 λεπτά, ειδικά σε θαλάμους κρυοθεραπείας ολόκληρου του σώματος.

Για τοπικές θεραπείες ή κρύες κομπρέσες, συνιστάται η εφαρμογή κρύου για 15-20 λεπτά κάθε φορά, ανάλογα με την περιοχή και τη σοβαρότητα του πόνου.

“Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κρυοθεραπεία;”

Άτομα με ορισμένες παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την κρυοθεραπεία.

Αυτό περιλαμβάνει άτομα με καρδιακή νόσο, ανεξέλεγκτη υπέρταση και άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα, όπως η νόσος Raynaud. Οι έγκυες και άτομα με σοβαρές αλλεργίες στο κρύο θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κρυοθεραπεία.

Σύνοψη

Η κρυοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση του πόνου, της φλεγμονής και την υποβοήθηση της ανάρρωσης, ειδικά για αθλητές και όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς. Με την έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες, βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στην μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι και οι περιορισμοί της, ιδιαίτερα για άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Η διαβούλευση με γιατρό πριν από την ενασχόληση με την κρυοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την μεγιστοποίηση των οφελών της.

Πηγές: health.harvard.edu, ace-pt.org, medicalnewstoday.com, hopkinsmedicine.org, webmd.com