ΥΓΕΙΑ

Ξεχάστε τον Δείκτη Μάζας Σώματος: Άλλος είναι ο δείκτης ότι κινδυνεύει η υγεία σας λόγω κιλών

Σινάνη Αικατερίνη

Ένα «στρογγυλό σώμα» θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστος δείκτης από τον Δείκτη Μάζας Σώματος για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο τα περιττά κιλά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Ξεχάστε τον Δείκτη Μάζας Σώματος: Άλλος είναι ο δείκτης ότι κινδυνεύει η υγεία σας λόγω κιλών

Τα άτομα που ανέπτυξαν υψηλό Δείκτη Σωματικής Στρογγυλότητας (BRI - Body Roundness Index) κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς περιόδου, είχαν 163% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ ακόμη και ένας μέτριος Δείκτης Σωματικής Στρογγυλότητας συνδέθηκε με 61% αύξηση του κινδύνου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι έξι χρόνια μέτριου έως υψηλού σταθερού BRI φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μετρήσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yun Qian, ερευνητής ελέγχου χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Wuxi του Ιατρικού Πανεπιστημίου Nanjing.

Ο Δείκτης Σωματικής Στρογγυλότητας (BRI) συγκρίνει την περίμετρο της μέσης ενός ατόμου με το ύψος του, δίνοντας μια εκτίμηση της περίσσειας κοιλιακού λίπους.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος συγκρίνει μόνο το βάρος ενός ατόμου με το ύψος του.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ανακριβής δείκτης παχυσαρκίας.

Για παράδειγμα οι πολύ γυμνασμένοι αθλητές μπορεί να έχουν υψηλό ΔΜΣ λόγω της μεγάλης μυϊκής τους μάζας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ΔΜΣ σχεδόν 10.000 ενηλίκων στην Κίνα ηλικίας 45 ετών και άνω.

Ο BRI αντανακλά όχι μόνο το λίπος της κοιλιάς ενός ατόμου, αλλά και την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους, το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα και θεωρείται ότι προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος, δήλωσαν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο ο BRI των ανθρώπων μεταβαλλόταν με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος BRI σχετιζόταν σημαντικά με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

Ο κίνδυνος παρέμεινε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τα επίπεδα χοληστερόλης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

«Η παχυσαρκία έχει επίσης αποδειχθεί ότι οδηγεί σε φλεγμονή και άλλους μηχανισμούς στο σώμα που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και την καρδιακή λειτουργία», δήλωσε ο Qian.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.