ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Crohn: Προσοχή αν αναπτύξετε πυρετό – Τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα.

Νόσος του Crohn: Προσοχή αν αναπτύξετε πυρετό – Τι να κάνετε
Bigstock

Μεταξύ των συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει, ο πυρετός είναι σημαντικός, ειδικά κατά τη διάρκεια έξαρσης.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις επιπτώσεις της νόσου του Crohn, τη συσχέτισή της με τον πυρετό, ζητήματα φαρμακευτικής αγωγής και πότε είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι είναι η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, αλλά στοχεύει κυρίως το λεπτό έντερο και το κόλον. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί σε πολλαπλά στρώματα του εντέρου, προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, σοβαρή διάρροια, απώλεια βάρους και κόπωση.

Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

  • Στένωση: Στένωση των εντέρων εξαιτίας ουλών.
  • Συρίγγια: Μη φυσιολογικές συνδέσεις μεταξύ του εντέρου και άλλων οργάνων.
  • Αποστήματα: Θύλακες μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσουν σε πυρετό

Μπορεί η νόσος του Crohn να προκαλέσει πυρετό;

Ναι, η νόσος του Crohn μπορεί να σας προκαλέσει πυρετό, ειδικά κατά τη διάρκεια έξαρσης.

Ο πυρετός γενικά προκαλείται από φλεγμονή ή λοίμωξη, όπως ένα απόστημα, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της πάθησης. Ο πυρετός μπορεί να σηματοδοτήσει ένα οξύ επεισόδιο, που απαιτεί προσοχή και πιθανή θεραπεία.

Η διάρκεια του πυρετού στη νόσο του Crohn μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της έξαρσης ή της λοίμωξης. Συνήθως, ένας πυρετός που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn διαρκεί αρκετές ημέρες, αλλά εάν επιμείνει σταθερά για περισσότερες από 3 μέρες, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως μια λοίμωξη, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος, επίμονη διάρροια ή έμετο, θα μπορούσε να υποδεικνύει μια σημαντική επιπλοκή, όπως απόφραξη του εντέρου ή απόστημα.

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη χρόνια φλεγμονή από τη νόσο του Crohn είναι συχνά η κύρια αιτία για τον πυρετό. Καθώς το σώμα καταπολεμά τη φλεγμονή, μπορεί να αυξήσει την εσωτερική του θερμοκρασία, για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ή τις επιπτώσεις της νόσου. Για πολλούς ασθενείς, ο πυρετός είναι ένας από τους πρώιμους δείκτες ότι η νόσος είναι σε έξαρση.

peptiko-entero-crohn-dyspepsia-palindromisi-stomaxi

Φάρμακα και πυρετός για τη νόσο του Crohn

Αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Crohn μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση πυρετού. Οι κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Ανοσοκατασταλτικά: Αυτά τα φάρμακα, όπως η αζαθειοπρίνη ή η μεθοτρεξάτη, μειώνουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος με σκοπό την μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πυρετό.
  • Βιολογικά: Φάρμακα όπως η ινφλιξιμάμπη και η αδαλιμουμάμπη στοχεύουν σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που προκαλούν φλεγμονή αλλά και χαμηλότερη ανοσία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και πυρετό.
  • Κορτικοστεροειδή: Η πρεδνιζόνη ή άλλα στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούν πυρετό.

Νόσος του Crohn: Τι να κάνετε αν αναπτύξετε πυρετό

Η διαχείριση ενός πυρετού στη νόσο του Crohn περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τόσο του πυρετού όσο και της υποκείμενης φλεγμονής. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να το διαχειριστείτε:

  • Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή: Η ακεταμινοφαίνη είναι γενικά ασφαλής για τη διαχείριση του πυρετού στη νόσο του Crohn, αλλά τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.
  • Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, επομένως η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι ζωτικής σημασίας.
  • Ξεκούραση: Η ανάπαυση επιτρέπει στο σώμα σας να καταπολεμά τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις πιο αποτελεσματικά.
fever-pyretos-thermometro

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για πυρετό που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

  1. Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες ή είναι επίμονος παρά τη θεραπεία.
  2. Ο πυρετός είναι πάνω από 38,3°C.
  3. Εμφανίζονται άλλα συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος, αιματηρά κόπρανα ή έμετος.
  4. Υπάρχουν σημάδια λοίμωξης, όπως πρήξιμο, πύον ή ερυθρότητα κοντά σε ένα συρίγγιο ή απόστημα.

Σύνοψη

Ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Crohn, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έξαρσης. Η διαχείριση του πυρετού μέσω της ενυδάτωσης, της ανάπαυσης και των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, αλλά είναι σημαντικό να ξέρετε πότε απαιτείται ιατρική παρέμβαση.

Ο επίμονος ή υψηλός πυρετός μπορεί να υποδηλώνει επιπλοκές, όπως μόλυνση ή σχηματισμό αποστήματος, γεγονός που καθιστά σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση και να συμβουλευτείτε γιατρό όταν είναι απαραίτητο.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, mayoclinic.org, verywellhealth.com, uchicagomedicine.org