ΥΓΕΙΑ

Μπορούν τα παχύσαρκα παιδιά να αδυνατίσουν με τα νέου τύπου αντιδιαβητικά;

Σινάνη Αικατερίνη

Το φάρμακο για την απώλεια βάρους λιραγλουτίδη βοήθησε τα παχύσαρκα παιδιά να μειώσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους και να φτάσουν σε ένα πιο υγιές βάρος, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Μπορούν τα παχύσαρκα παιδιά να αδυνατίσουν με τα νέου τύπου αντιδιαβητικά;

Είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει τα αποτελέσματα της λιραγλουτίδης σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα για τα παιδιά που ζουν με παχυσαρκία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Claudia Fox, συνδιευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Παιδιατρικής Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Μέχρι σήμερα, τα παιδιά δεν είχαν ουσιαστικά καμία επιλογή για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Τους λένε να "προσπαθούν περισσότερο" με τη διατροφή και την άσκηση. Τώρα, με τη δυνατότητα ενός φαρμάκου που αντιμετωπίζει την υποκείμενη φυσιολογία της παχυσαρκίας, υπάρχει ελπίδα ότι τα παιδιά που ζουν με παχυσαρκία μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς, πιο παραγωγικές ζωές».

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω μπορούν να λάβουν νεότερα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως τα φάρμακα GLP-1 (μιμητικά της ινκρετίνης ή αγωνιστές τύπου γλυκαγόνο πεπτιδίου 1), λένε οι ειδικοί, αλλά τα μικρότερα παιδιά πρέπει να βασίζονται μόνο στη διατροφή, την άσκηση και τη συμβουλευτική για να χάσουν βάρος.

«Η παχυσαρκία είναι η πιο κοινή χρόνια ασθένεια της παιδικής ηλικίας», σημείωσε η Fox. «Αν δεν αντιμετωπιστεί, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία επιμένει σχεδόν καθολικά στην ενήλικη ζωή και σχετίζεται με σημαντικές ασθένειες, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, και για ορισμένους με πρόωρο θάνατο. Επομένως, η έγκαιρη παρέμβαση είναι κρίσιμη».

«Ωστόσο, οι αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές μέχρι σήμερα είναι περιορισμένες», πρόσθεσε. «Η ραχοκοκαλιά της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι η θεραπεία του τρόπου ζωής -αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα - αλλά όταν χρησιμοποιείται μόνη της, το αποτέλεσμα είναι μέτριο και, μέχρι στιγμής, κανένα φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της γενικής παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών».

Η λιραγλουτίδη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2014 για να βοηθήσει τους ενήλικες να χάσουν βάρος. Το 2020, η έγκριση αυτή επεκτάθηκε σε άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του φαρμάκου σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών που είχαν αυτό που θεωρείται υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος. Ο μέσος όρος των 10χρονων στη μελέτη ζύγιζε περίπου 70 κιλά.

Μεταξύ 82 παιδιών, 56 έλαβαν καθημερινή ένεση λιραγλουτίδης, ενώ τα υπόλοιπα έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όλα τα παιδιά έλαβαν επίσης συμβουλές για να υιοθετήσουν πιο υγιεινή διατροφή και να κάνουν άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.

Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο ΔΜΣ των παιδιών που έλαβαν λιραγλουτίδη μειώθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από εκείνον της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Τα παιδιά στην ομάδα της λιραγλουτίδης είχαν πτώση του ΔΜΣ κατά 5,8%, ενώ εκείνα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν αύξηση κατά 1,6%.

«Αν και δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τον ορισμό της κλινικά σημαντικής μείωσης του ΔΜΣ στα παιδιά, μια μείωση κατά 5% έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι σχετίζεται με βελτίωση σε προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία», σημείωσε η Fox.

Η λιραγλουτίδη θεωρήθηκε ασφαλής για τα μικρά παιδιά της μελέτης, αλλά τα παιδιά και στις δύο ομάδες υπέστησαν κάποιες παρενέργειες.

Τα στομαχικά προβλήματα, όπως ναυτία, διάρροια και έμετος, ήταν πιο συχνά στην ομάδα της λιραγλουτίδης, αλλά η Fox δήλωσε ότι πολύ λίγα παιδιά εγκατέλειψαν τη μελέτη λόγω των παρενεργειών. Τα στομαχικά προβλήματα έτειναν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί με άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όταν τα παιδιά σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, ο ΔΜΣ τους ανέβηκε και πάλι.

Οι ειδικοί σε θέματα απώλειας βάρους δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να δοκιμάσουν τη λιραγλουτίδη στους νεότερους ασθενείς τους.

«Επειδή η θεραπεία των παιδιών και των εφήβων που ζουν με παχυσαρκία έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, αν και τα φάρμακα αυτά είναι επί του παρόντος δαπανηρά, πρέπει να εξεταστεί η αξία τους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας», δήλωσε η Δρ. Nerys Astbury, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και παχυσαρκίας στο Τμήμα Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν και για τις αντίθετες επιδράσεις.

«Η ανάπτυξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας για χρήση σε παιδιά περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα παιδιά αναπτύσσονται και, επομένως, υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερου κινδύνου, ιδίως όσον αφορά την καταστολή της όρεξης, δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν την ανάπτυξη», δήλωσε ο Σάιμον Κορκ, ανώτερος λέκτορας φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στην Αγγλία.

«Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν την παχυσαρκία ως παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή και να βιώσουν τις σχετικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που την συνοδεύουν», πρόσθεσε ο Cork.

«Ως εκ τούτου, τα στοιχεία ότι η λιραγλουτίδη είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματική στα παιδιά είναι θετικά. Θα πρέπει όμως να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η καταστολή της όρεξης σε αυτά τα παιδιά δεν θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες αργότερα στην ανάπτυξή τους».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Μαδρίτη και δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.