ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας

Σινάνη Αικατερίνη

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες των ούλων, λόγω της βλάβης που προκαλεί η χρόνια πάθηση στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας

Οι διαβητικοί με ασθένειες που προκαλούνται από βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία -διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια- διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες των ούλων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μέτρια ή σοβαρή ασθένεια των ούλων εάν είχαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Ήταν επίσης 36% πιο πιθανό να έχουν σοβαρή νόσο των ούλων αν είχαν διαβητική νευροπάθεια, μια ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια είχαν 51% υψηλότερο κίνδυνο μέτριας ή σοβαρής νόσου των ούλων.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η νόσος των ούλων μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους, με αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών.

«Αυτή η απώλεια δοντιών μπορεί να επηρεάσει βασικές λειτουργίες όπως η μάσηση και η ομιλία, ενώ επηρεάζει και την αυτοεκτίμηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Fernando Valentim Bitencourt, οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία.

«Η περιοδοντίτιδα (νόσος των ούλων) μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, οδηγώντας σε δυσκολίες με τη διατροφή, την επικοινωνία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η κατανόηση του ποιος διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο, όπως τα άτομα με επιπλοκές του διαβήτη, είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και την πρόληψη αυτών των σοβαρών επιπτώσεων».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 που συμμετείχαν σε μια δανική μελέτη υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφή σύνδεση μεταξύ της βλάβης των μικρών αιμοφόρων αγγείων που σχετίζεται με τον διαβήτη και των μέτριων ή σοβαρών περιπτώσεων περιοδοντίτιδας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Όταν ο διαβήτης ελέγχεται ανεπαρκώς, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επηρεάσει τα μάτια, οδηγώντας σε αμφιβληστροειδοπάθεια, ή τα νεύρα στα πόδια, προκαλώντας νευροπάθεια, ή τα ούλα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σοβαρής περιοδοντίτιδας», δήλωσε ο Bitencourt.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο σοβαρής νόσου των ούλων, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Είναι σημαντικό ότι ο ρόλος της φλεγμονής σημαίνει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί όχι μόνο να χρησιμεύσει ως δείκτης για θέματα στοματικής υγείας, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλότερο συστηματικό φλεγμονώδες φορτίο, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μικροαγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη», δήλωσε ο Bitencourt.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι οδοντίατροι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική υγεία των ατόμων με διαβήτη, πρόσθεσε.

«Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ιδίως εκείνοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη, λαμβάνουν πιο ολοκληρωμένη φροντίδα στοματικής υγείας - ενδεχομένως βελτιώνοντας τόσο τη στοματική όσο και τη συνολική τους υγεία», σημείωσε.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Μαδρίτη και δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Dental Research.