ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα: Γιατί να δώσετε ρινικό αλατούχο διάλυμα στο παιδί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα παιδιά έχουν συχνά κρυολόγημα, το οποίο συνήθως απλά ολοκληρώνει την πορεία του και όλα επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Κρυολόγημα: Γιατί να δώσετε ρινικό αλατούχο διάλυμα στο παιδί
Bigstock

Εντούτοις, αν και είναι ήπια ασθένεια, το κοινό κρυολόγημα προκαλεί συχνά άγχος στους γονείς καθώς μπορεί να κλιμακωθεί σε σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και πυρετό και να εξαπλωθεί σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη προτείνει μια γρήγορη θεραπεία που όχι μόνο μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης.

Λιγότερο κρυολόγημα με αλατούχο ρινικό διάλυμα

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βιέννη της Αυστρίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος στα παιδιά κατά δύο ημέρες.

“Τα παιδιά έχουν κάθε χρόνο έως και 10 έως 12 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αυτό που ονομάζουμε κρυολόγημα. Αυτές έχουν μεγάλο αντίκτυπο τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στις οικογένειές τους. Υπάρχουν φάρμακα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, αλλά όχι θεραπείες που μειώνουν τη διάρκεια του παιδικού κρυολογήματος”, δήλωσε ο καθηγητής Steve Cunningham του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος παρουσίασε την μελέτη.

Τα διαλύματα αλατόνερου, όπως η ρινική άρδευση και οι γαργάρες, είναι κοινές θεραπείες που συνιστώνται για το κρυολόγημα. Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα κλινικά οφέλη του αλατούχου ρινικού διαλύματος σε μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 407 παιδιά κάτω των 6 ετών. Από αυτά, 301 παιδιά κρυολόγησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όταν τα παιδιά κρυολόγησαν, οι μισοί γονείς έλαβαν οδηγίες να τους κάνουν σταγόνες στην μύτη με αλμυρό νερό και να τις εφαρμόζουν στα παιδιά τους (3 σταγόνες ανά ρουθούνι, τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα) ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να δώσουν στα παιδιά τους τη συνήθη φροντίδα για κρυολογήματα.

"Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν ρινικές σταγόνες με αλατούχο διάλυμα είχαν συμπτώματα κρυολογήματος για 6 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ εκείνα με τη συνήθη φροντίδα είχαν συμπτώματα για 8 ημέρες. Τα παιδιά που λάμβαναν ρινικές σταγόνες με αλμυρό νερό χρειάζονταν επίσης λιγότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους", δήλωσε ο καθηγητής Cunningham.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το 82% των γονέων είπε ότι οι σταγόνες για τη μύτη βοήθησαν το παιδί να γίνει καλύτερα γρήγορα και το 81% είπε ότι θα χρησιμοποιούσε σταγόνες μύτης στο μέλλον.

Πώς λειτουργεί το αλατούχο ρινικό διάλυμα ενάντια στον ιό του κρυολογήματος

Το αλάτι περιέχει νάτριο και χλώριο και τα κύτταρα στην μύτη και στις τραχεία χρησιμοποιούν χλώριο, για να δημιουργήσουν υποχλωριώδες οξύ, το οποίο βοηθά στην άμυνα έναντι των ιών.

“Δίνοντας επιπλέον χλώριο στα κύτταρα της ρινικής επένδυσης, τα βοηθά να παράγουν περισσότερο υποχλωριώδες οξύ, το οποίο βοηθά στην καταστολή της αναπαραγωγής του ιού, μειώνοντας τη διάρκεια της μόλυνσης από τον ιό και επομένως τη διάρκεια των συμπτωμάτων”, εξήγησε ο καθηγητής Cunningham.

Τα οφέλη των ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού ξεπερνούν την μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Η μελέτη σημείωσε ότι μειώνουν επίσης την μετάδοση μέσα στην οικογένεια, μειώνοντας την εξάπλωση από 61% με τη συνήθη φροντίδα σε 46% όταν χρησιμοποιούνται ρινικές σταγόνες.

Πηγές: medicalxpress.com, medicaldaily.com