ΥΓΕΙΑ

Πότε η ακανόνιστη περίοδος οφείλεται σε όγκο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ακανόνιστη έμμηνος ρύση μπορεί να σηματοδοτεί υποκείμενα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου καρκίνου.

Πότε η ακανόνιστη περίοδος οφείλεται σε όγκο
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τις συνδέσεις μεταξύ των ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων, των κινδύνων για καρκίνο και του πότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.

Μπορούν οι ακανόνιστες περίοδοι να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Ναι, η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του ενδομητρίου.

Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) συχνά προκαλούν ακανόνιστες περιόδους και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου λόγω παρατεταμένης έκθεσης σε οιστρογόνα χωρίς τακτική έμμηνο ρύση.

Η μεγάλη και διαρκής έρευνα Apple Women's Health Study ανέδειξε, ότι οι γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου, ειδικά εάν έχουν παθήσεις που προκαλούν χρόνια ανωορρηξία (έλλειψη ωορρηξίας).

Μπορεί ο καρκίνος των ωοθηκών ή του ενδομητρίου να επηρεάσει την περίοδο;

Ναι, ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

  • Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη, βαρύτερη ή συχνότερη περίοδο από το σύνηθες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ξαφνική διακοπή της εμμήνου ρύσεως, η οποία θα μπορούσε να είναι σημάδι προχωρημένης νόσου.
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου, από την άλλη πλευρά, συχνά εμφανίζεται με μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, ή ακανόνιστη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
menstrual-pain-periodos-krampes

Μπορεί ένας όγκος να είναι η αιτία της ακανόνιστης περιόδου;

Ναι, κάποιοι όγκοι, ιδιαίτερα εκείνη στην υπόφυση ή στις ωοθήκες, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους.

Οι όγκοι της υπόφυσης του εγκεφάλου μπορεί να διαταράξουν την κανονική παραγωγή ορμονών, που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, οδηγώντας σε ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους. Ακολουθούν τα σημάδια και τα συμπτώματα των όγκων στην υπόφυση ή στις ωοθήκες:

Όγκος στην υπόφυση

  • Πονοκέφαλοι: Οι επίμονοι πονοκέφαλοι είναι συνήθεις λόγω του όγκου που πιέζει τους περιβάλλοντες ιστούς.
  • Προβλήματα όρασης: Οι όγκοι της υπόφυσης μπορεί να συμπιέσουν τα οπτικά νεύρα, οδηγώντας σε αλλαγές στην όραση ή απώλεια της περιφερειακής όρασης.
  • Ανεξήγητη κόπωση: Οι ορμονικές ανισορροπίες, που προκαλούνται από όγκο στην υπόφυση, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κόπωση ή αδυναμία.
  • Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο: Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους, λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών.
  • Ανεξήγητες αλλαγές βάρους: Ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής.
  • Ψυχικές επιπτώσεις: Μπορεί επίσης να υπάρχουν συναισθηματικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος ή εναλλαγές της διάθεσης.

Όγκος στις ωοθήκες

  • Πυελικός πόνος ή αίσθημα πίεσης: Η επίμονη ενόχληση στην περιοχή της πυέλου είναι ένα κοινό σύμπτωμα.
  • Φούσκωμα στην κοιλιά: Συχνό φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί να σηματοδοτεί όγκο των ωοθηκών.
  • Αλλαγές στην όρεξη: Μια ξαφνική απώλεια της όρεξης ή μια γρήγορη αίσθηση κορεσμού μπορεί να είναι σύμπτωμα όγκου στις ωοθήκες.
  • Συμπτώματα του ουροποιητικού: Μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη επείγουσα ανάγκη ή συχνότητα ούρησης, αν ο όγκος πιέζει (και) την ουροδόχο κύστη.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Η δυσφορία ή ο πόνος κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα άλλο πιθανό σημάδι.

Αυτά τα συμπτώματα, αν και δεν συνδέονται αποκλειστικά με όγκους, θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό, ειδικά εάν συνοδεύουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό σχετικά με ακανόνιστες περιόδους

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό εάν εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα:

  1. Περίοδος που είναι σταθερά ακανόνιστη: Εάν ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος ποικίλλει σημαντικά από μήνα σε μήνα, είναι σώφρον να το συζητήσετε με γυναικολόγο.
  2. Βαριά ή παρατεταμένη αιμορραγία: Η εμφάνιση πολύ βαρέων περιόδων ή αιμορραγίας που διαρκεί περισσότερες από 7 ημέρες μπορεί να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.
  3. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση: Οποιαδήποτε αιμορραγία εκτός του φυσιολογικού σας κύκλου ή μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να διερευνάται αμέσως.
    Συνοδά συμπτώματα: Εάν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως έντονο πόνο, ανεξήγητες αλλαγές βάρους ή κόπωση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Σύνοψη

Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των όγκων. Η κατανόηση των πιθανών κινδύνων και η γνώση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Εάν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή εμφανίσετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.

Πηγές: hsph.harvard.edu, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, mdanderson.org, healthline.com, healthmatters.nyp.org