ΥΓΕΙΑ

Παντοτινά χημικά και εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών

Σινάνη Αικατερίνη

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), γνωστές και ως «παντοτινά χημικά», θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους των εγκύων γυναικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μέση ηλικία, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Παντοτινά χημικά και εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών

Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης, ζύγιζαν περισσότερο στην ηλικία των 50 ετών από εκείνες με χαμηλά επίπεδα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης περισσότερο σωματικό λίπος στην ηλικία των 50 ετών, γεγονός που ενδεχομένως τις καθιστά πιο επιρρεπείς σε παχυσαρκία και καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ευαίσθητη περίοδος έκθεσης στα PFAS, καθώς μπορεί να σχετίζεται με μακροπρόθεσμη αύξηση του σωματικού βάρους και επακόλουθες δυσμενείς καρδιομεταβολικές επιπλοκές για την υγεία των γυναικών», δήλωσαν οι ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να βελτιώσουν την κατανόηση των επιπτώσεων των PFAS στην καρδιομεταβολική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει την έγκαιρη πρόληψη ή ανίχνευση των καρδιομεταβολικών επιπτώσεων στην υγεία των γυναικών», προσθέτουν.

Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) μπορούν να βρεθούν στο 99% των Αμερικανών, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες PFAS, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Μπορούν να βρεθούν στο πόσιμο νερό, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων, όπως χάρτινα περιτυλίγματα γρήγορου φαγητού, μαγειρικά σκεύη από τεφλόν, έπιπλα και ρούχα που δεν συγκρατούν λεκέδες, καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον ή στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, τα επίπεδα των χημικών ουσιών συσσωρεύονται στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.

Οι χημικές αυτές ουσίες είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τις ορμόνες στον άνθρωπο.

Μελέτες έχουν συνδέσει τα PFAS με μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες, αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, μειωμένη ανοσολογική απόκριση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 550 έγκυες γυναίκες γύρω στα 30 και συνέκριναν τα επίπεδα PFAS στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το βάρος και την υγεία της καρδιάς τους στην ηλικία των 50 ετών.

Τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά προηγούμενων ερευνών που συνδέουν τα παντοτινά χημικά με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και παχυσαρκίας.

«Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε PFAS, καθώς έτσι θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή σας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.