ΥΓΕΙΑ

Χυμός παντζαριού: Τα οφέλη του για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση βιώνουν σημαντική πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, Που συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως εξάψεις, αϋπνία και διακυμάνσεις της διάθεσης.

Χυμός παντζαριού: Τα οφέλη του για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση

Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού παντζαριού στην υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά τυφλή δοκιμή έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενισχύοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών. Όλες οι συμμετέχουσες δεν κάπνιζαν και δεν ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αντιμετώπισης κάποιας καρδιαγγειακής πάθησης.

Οι συμμετέχουσες δεν είχαν διαγνωστεί με κάποιο εμφανές χρόνιο νόσημα, είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη και Δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 35.

Τα κριτήρια αυτά εξασφάλιζαν ότι ήταν γενικά υγιείς και δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως υπέρταση, διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν πρώτα σε έλεγχο της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων τους με τη χρήση υπερήχων για την παρακολούθηση της ροής του αίματος. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Ομάδα Α και ομάδα Β.

Οι γυναίκες της ομάδας Α κατανάλωσαν ένα μπουκάλι 70 ml χυμού παντζαριού από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα για να χρησιμεύσει ως εικονικό φάρμακο. Αντίθετα, οι γυναίκες της ομάδας Β κατανάλωσαν ένα μπουκάλι 70 ml χυμού παντζαριού, ο οποίος περιέχει φυσικά υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων έως και 11,4 γραμμάρια ανά λίτρο.

Τα μέλη και των δύο ομάδων έπιναν επί επτά ημέρες καθημερινά τον χυμό παντζαριού που τους είχε συσταθεί. Την όγδοη ημέρα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και τους σφυγμούς τους, ενώ υποβλήθηκαν και σε επαναληπτικό υπέρηχο για την αξιολόγηση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και της ροής του αίματος.

Μετά από αυτή την αρχική φάση, όλες οι συμμετέχουσες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων κατά το οποίο δεν κατανάλωναν καθόλου χυμό παντζαριού. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας Α έπιναν χυμό παντζαριού πλούσιο σε νιτρικά και τα μέλη της ομάδας Β έπιναν χυμό παντζαριού placebo για επτά ημέρες. Την όγδοη ημέρα επαναλήφθηκαν οι ίδιες μετρήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ροή του αίματος βελτιώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 1% τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες μετεμμηνοπαυσιακές συμμετέχουσες μετά την καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά, γεγονός που αντιστοιχεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 13%.

Ωστόσο, η βελτίωση μειώθηκε 24 ώρες μετά την τελευταία δόση, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση, αλλά εξαρτάται από τον χρόνο χορήγησης του συμπληρώματος.

«Οι γυναίκες μπορεί να χρειάζεται να καταναλώνουν καθημερινά -ή ακόμη πιο συχνά- χυμό παντζαριού για να αποκομίσουν όλα τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη», δήλωσε ο David Proctor, ένας από τους ερευνητές της μελέτης και καθηγητής κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο.

Οξείδιο του αζώτου, νιτρικά άλατα και υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο Rohit Vuppuluri, το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει τα νιτρικά άλατα της διατροφής σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βελτιώνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες μέσω της αγγειοδιαστολής.

Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του καρδιαγγειακού αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι απαραίτητο για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Ενισχύει την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αθηροσκλήρωση. Η γήρανση μειώνει την ποσότητα του νιτρικού οξειδίου που παράγεται στο σώμα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jocelyn Delgado Spicuzza, δήλωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν παράγουν πλέον οιστρογόνα, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα.

Δεδομένου ότι το μονοξείδιο του αζώτου είναι απαραίτητο για την υγεία των αγγείων, η μειωμένη παραγωγή του μετά την εμμηνόπαυση συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νιτρικά -ιδιαίτερα τα παντζάρια- διερευνώνται ως ένας φυσικός, μη φαρμακευτικός τρόπος προστασίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων», πρόσθεσε.

Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ορισμένες θεραπείες, όπως η ορμονοθεραπεία, θεωρούνται ασφαλείς μόνο για τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Πέραν αυτής της περιόδου, η ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα οιστρογόνα μειώνουν τη χοληστερόλη, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας αγγειοδιαστολή, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία τόσο στις στεφανιαίες όσο και στις περιφερικές αρτηρίες.

Όλα αυτά είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός καλού καρδιαγγειακού προφίλ και τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Vuppuluri προτείνει την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νιτρικά, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), τα καρότα και τα ραπανάκια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.