ΥΓΕΙΑ

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε αν παίρνετε σεμαγλουτίδη

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy ή το Zepbound, πρέπει να ακολουθούν διατροφή υψηλής ποιότητας, αν θέλουν να διατηρήσουν την ευεξία τους ενώ χάνουν κιλά, λέει ένας γιατρός στο Πανεπιστήμιο Southwestern, στο Τέξας.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε αν παίρνετε σεμαγλουτίδη

«Μια κοινή παρανόηση σχετικά με αυτά τα φάρμακα είναι ότι αποτελούν τη μαγική λύση για καλύτερη υγεία και ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία τι τρώτε όταν τα παίρνετε. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε ο Δρ. Jaime Almondoz, διευθυντής του Κέντρου Βάρους και Ευεξίας του Πανεπιστημίου.

Η τυπική αμερικανική διατροφή περιέχει πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά είναι ανεπαρκής σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, δήλωσε ο Almondoz.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να υποστούν απώλεια μυϊκής μάζας, κόπωση, υποσιτισμό και άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους, αν δεν τρώνε υγιεινά, πρόσθεσε.

Οι ασθενείς που προετοιμάζονται για βαριατρική χειρουργική επέμβαση, είναι απαραίτητο να επισκέπτονται διατροφολόγο για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για το μέλλον τους.

«Δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, αν και οι ασθενείς χάνουν πλέον με αυτά τα φάρμακα ανάλογα κιλά με αυτά που χάνουν μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Almondoz.

Ο γιατρός περιγράφει τα βασικά βήματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παρενεργειών του γαστρεντερικού συστήματος κατά τη λήψη φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή τηγανητών και πλούσιων σε λιπαρά τροφίμων
  • Περιορισμό της κατανάλωσης αναψυκτικών, αλκοόλ και πικάντικων τροφών
  • Κατανάλωση μικρότερων γευμάτων
  • Διατήρηση της επίγνωσης των ενδείξεων κορεσμού
  • Γνώση των παραγόντων κινδύνου για υποσιτισμό

Ένα άτομο στο οποίο συνταγογραφούνται φάρμακα για την απώλεια βάρους, πρέπει να απευθυνθεί σε διαιτολόγο, για να βεβαιωθεί ότι προσλαμβάνει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός του, δήλωσε ο Almondoz.

Οι ασθενείς πρέπει να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα έξι διατροφικά δομικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, θερμίδες και νερό.

«Η διατροφική καθοδήγηση σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να τρώνε και πώς να τρώνε ενώ παίρνουν αυτά τα φάρμακα, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών παρενεργειών που σχετίζονται με τα φάρμακα, όπως φούσκωμα, ναυτία, εμετό, διάρροια και δυσκοιλιότητα», δήλωσε ο Almondoz.

«Για παράδειγμα, αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ένας ασθενής δεν τρώει αρκετές φυτικές ίνες, μπορούμε να συστήσουμε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών και επιπλέον ενυδάτωση για να βοηθήσουμε να διατηρηθεί σε κίνηση το πεπτικό του σύστημα», πρόσθεσε.

Γενικά, οι ασθενείς θα πρέπει να θυμούνται ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, το σώμα τους απαιτεί τροφή, είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας να κατανοήσουν πώς να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη διατροφή που οδηγεί τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην καλύτερη υγεία», δήλωσε ο Almondoz. «Το να τρώτε απλώς λιγότερο και να παραλείπετε γεύματα όταν παίρνετε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, μπορεί μερικές φορές να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», κατέληξε.

Πηγή: healthday