ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα που προκαλούν τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, μια κατηγορία αυτοάνοσων νοσημάτων που περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Ο Δρ. Victor Chedid, γαστρεντερολόγος και ειδικός στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, δίνει τέσσερις απλές συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας:

Να τρώτε σωστά

Η καλύτερη διατροφή για το γαστρεντερικό σας σύστημα είναι αυτό που προτείνουν οι ειδικοί για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του βάρους: Η μεσογειακή διατροφή. Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Προσπαθήστε να λαμβάνετε 30 έως 40 γραμμάρια ημερησίως. Η μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά υγιεινά για το έντερο τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και ελαιόλαδο.

Να είστε δραστήριοι

Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο την καρδιά, τους μυς και τους πνεύμονες, αλλά και το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σας σύστημα. Ο Chedid συνιστά να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, δοκιμάζοντας όποια μορφή δραστηριότητας σας ταιριάζει καλύτερα.

Να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία

Ο εγκέφαλος επηρεάζει το έντερο και το αντίστροφο, και το άγχος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο έντερο, δήλωσε ο Chedid.

Τα άτομα που έχουν βιώσει τραύμα στην παιδική ηλικία ή σε μεταγενέστερα στάδια, κινδυνεύουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λειτουργική δυσπεψία, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, δυσκοιλιότητα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Να ενυδατώνεστε καλά

Το νερό συντηρεί και λιπαίνει τον πεπτικό σωλήνα και ο Chedid συνιστά σε όλους να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για να πηγαίνετε με φυσιολογικό ρυθμό στην τουαλέτα.

«Δώστε προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Εάν αναπτύξετε κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση και μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη, καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος, βιολογικοί παράγοντες, αντιβιοτικά).

Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια ή αιμορραγία από το ορθό και αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια λόγω του κοινωνικού στίγματος. Σε αυτό το σημείο μπορεί να παρέμβει ένα αγαπημένο πρόσωπο για να τούς προσφέρει υποστήριξη.

Πηγή: healthday.com